Voorbeschouwing UFC 213: twee titelgevechten en die Nederlander

Zodra het hoofdprogramma van UFC 213, het titelgevecht tussen Amanda Nunes en Valentina Shevchenko zal beginnen, zullen veel MMA-fans het toilet opzoeken. Het echte gevecht waar iedereen voor op het puntje van hun stoel zal zitten is dan namelijk net afgelopen: de knaller tussen de Cubaanse krachtpatser Yoel Romero en Australische vechtkunstenaar Robert Whittaker. Nederlandse MMA-fans zullen klaarzitten voor het twaalfde gevecht van Alistair Overeem bij 's werelds grootste MMA-organisatie.


UFC 213 promo (Bron: Youtube)

Amanda Nunes vs Valtentina Shevchenko
Nunes verdedigt haar titel inmiddels voor de tweede keer, nadat ze afgelopen december Ronda Rousey in de eerste ronde knock out sloeg. Nunes begint trouwens altijd superaggressief aan haar gevechten, resulterend in zeven winstpartijen die al in de eerste ronde afgelopen waren. De enige vechter die het tegen Nunes tot de volle drie ronden kon volhouden, was haar huidige tegenstander Shevchenko.

Shevchenko garandeert spektakel met haar thaiboksachtergrond en ze zal Nunes absoluut pijn gaan doen met haar flitsende combinaties. De Russische is een langzame starter die naarmate het gevecht vordert, steeds sterker wordt. Het is dan ook cruciaal dat ze de eerste ronde overleeft en dan zal blijken of de conditie van Nunes het op kan nemen tegen die van de uitdager.


Nunes (links) en uitdager Shevchenko (Foto: Getty images)

Yoel Romero vs Robert Whittaker
Een gevecht om de interim titel in het middengewicht en wat voor één! Wie kan de Cubaan stoppen?! Romero heeft veertien partijen gevochten  in zijn carrière, dertien daarvan gewonnen en elf daarvan via knock out. Zijn laatste verlies dateert uit 2011 en op dit moment slaat de Cubaan op een spektaculaire manier al zijn concurrentie de octagon uit. Niet verwonderlijk dat Romero na zijn vernietigende overwinning op Chris Weidman kampioen Michael Bisping uitdaagde om nu toch eindelijk eens een echte tegenstander te accepteren.


Yoel Romero (Bron: Youtube)

Whittaker vecht sinds 2007, maar gaat al met eenzelfde gemak door deze ijzersterke gewichtsklasse heen. De Australiër is al drie jaar ongeslagen en na zijn knappe overwinning op Jacare daagde ook hij kampioen Bisping uit. Bisping wil echter maar niet herstellen van een knieblessure, vandaar dat Romero en Whittaker opgaan voor de interim titel. De winnaar van dit gevecht zal het opnemen tegen de kampioen.


Robert Whittaker (Bron: Youtube)

Overeem vs Werdum
De grootste MMA-organisatie ter wereld kan het zich veroorloven om dit supergevecht aan het begin van de avond te zetten, een weinig respectvolle plek voor het gevecht tussen de nummer twee en vier in de zwaargewichtsklasse van de UFC. 

Het laatste hoofdstuk in de trilogie, nadat beide heren ieder een winstpartij wist te scoren. Overeem verloor in 2006 en revancheerde zich in 2011 in een ietwat teleurstellend gevecht. Misschien dat de UFC om deze reden deze partij zo laag op het programma heeft gezet. 


Zware dag voor Alistair Overeem (Foto: Getty images)

Overeem is de favoriet bij de bookmakers, maar bij de zwaargewichten weet je het eigenlijk nooit. Het kan met één klap afgelopen zijn en de zwakke kin van Overeem in combinatie met het thaiboksen van Werdum lijkt een slechte mix voor de Nederlander. Het grondgevecht zal Overeem helemaal willen vermijden, Werdum is daar gewoonweg te sterk voor.

Een uitgekiende strategie moet hier de winst voor Overeem opleveren en bij topstrategen als Greg Jackson en Mike Winkeljohn zit de Nederlander prima. Deze meesters in het analyseren van tegenstanders zullen Overeem ongetwijfeld een intelligente opdracht meegeven om de Braziliaan te domineren. Het is te hopen dat Overeem deze keer niet te makkelijk over deze opdracht denkt, daarna zijn handen laat zakken en in de val van Werdum trapt met een KO tot gevolg. Mocht Overeem als winnaar uit deze strijd komen, dan is een tweede kans op UFC-goud binnen handbereik.

Overig programma:
Curtis Blaydes vs Daniel Omielańczuk
Anthony Pettis vs Jim Miller
Travis Browne vs Oleksiy Oliynyk
Chad Laprise vs Brian Camozzi
Thiago Santos vs Gerald Meerschaert
Jordan Mein vs Belal Muhammad
Rob Font vs Douglas Andrade
Cody Stamann vs Terrion Ware
James Bochnovic vs Trevin Giles

UFC 213: Nunes vs Shevchenko wordt gehouden op zaterdag 8 juli, plaatselijke tijd, in de T-Mobile Arena te Las Vegas, Nevada. FOX Sports zal dit gala ook weer live uitzenden op hun betaalkanalen twee en zes. De uitzending op kanaal zes begint op zondagochtend 1:10 uur, UFC 213 om 4:00 uur.