18-jarige coureur die benen kwijtraakte terug in raceauto

Billy Monger mogen we gerust in de categorie 'doorzetters' plaatsen. De 18-jarige Britse coureur kende in april tijdens het Brits F4-kampioenschap in Donington een zware crash: hij knalde vol op de stilstaande auto van Patrik Pasma, met het verlies van beide onderbenen als gevolg.

Al snel gaf Monger aan het racen echt niet te laten varen en deze week stapte hij alweer in een raceauto. Die was uiteraard speciaal aangepast, zoals bijvoorbeeld ook bij Alessandro Zanardi het geval was. Met het stuur kan Monger nu koppelen, remmen, gas geven en, ook niet onbelangrijk, sturen. 

Op het circuit van Brands Hatch stapte hij achter het speciale stuur van een Fun Cup enduranceauto, die er er uit ziet als een Volkswagen Kever. "Simpelweg weer achter het stuur zitten was heel erg leuk", aldus Monger, die dat voor elkaar kreeg dankzij Team BRIT - een organisatie die zich inzet om mensen met een lichamelijke beperking in de autosport te krijgen.

"Team BRIT heeft twee stuurtjes voor me, waar ik hier een keuze uit heb kunnen maken. Nu gaat het eigenlijk alleen nog om het perfectioneren van de techniek." Monger heeft een opvallende toekomstdroom: hij wil de 24 uur van Le Mans rijden, samen met Frederic Sausset. De Fransman reed Le Mans al eens en dat was geen eenvoudige opgave, aangezien beide benen en onderarmen vanwege een ziekte geamputeerd werden.

"Er ligt nog niks vast natuurlijk, maar we zijn naar diverse opties aan het kijken om te zien wat het beste is voor mijn toekomst. Ik heb nog wel heel veel lichamelijk werk te doen, maar voorlopig gaat het de goede kant op en hopelijk kan ik snel weer echt gaan racen", besluit Monger.