Ritzege Aru, Froome pakt geel

De vijfde etappe in de Tour de France, van Vittel naar La Planche des Belles Filles, is gewonnen door Fabian Aru. De Italiaan kwam in de eerste etappe met een serieuze beklimming solo over de meet. Ook is Aru de nieuwe drager van de bergtrui. Chris Froome nam de leiding in het algemeen klassement over van ploegmaat Geraint Thomas.

Acht renners gingen op avontuur: Bakelants, Delage, Boasson Hagen, Gilbert, De Gendt, Voeckler, Van Baarle en Perichon. Echt veel ruimte kregen ze niet, maximaal was het 3,5 minuut. 55 kilometer voor de finish was hier nog maar anderhalve minuut van over. Delage moest vervolgens uit de kopgroep lossen en ook De Gendt kon het tempo op de Côte d'Esmoulières, een col van de derde categorie, niet bijhouden.

Dertien kilometer voor de meet, met de slotklim naar La Planche des Belles Filles van de eerste categorie nog te gaan, ging Gilbert er vandoor. Alleen zijn landgenoot Bakelants kon volgen. Zes kilometer  voor de finish begon de slotklim met het peloton 40 tellen achter de twee Belgen. Vier kilometer voor de  meet werden ze ingerekend door het uitgedunde peloton met de klassementsmannen.

Ruim twee kilometer voor de finish plaatste Aru een aanval en de Italiaan wist een gat te slaan. Froome was de volgende die een aanval plaatste. Zijn ploegmaat en geletruidrager Thomas kon niet volgen evenals Quintana en Contador. Vooraan was het Aru die als eerste over de meet kwam.

Froome heeft in het algemeen klassement twaalf seconden voorsprong op Thomas en veertien op Aru.

Ritzege Aru, Froome pakt geel (Pro Shots / George Deswijzen)
Ritzege Aru, Froome pakt geel (Pro Shots / George Deswijzen)