Amerikaanse en Zuid-Koreaanse troepen in actie

Amerikaanse en Zuid-Koreaanse legertroepen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag langeafstandsprecisiewapens afgevuurd bij een militaire oefening. De wapens landden in de zee bij Zuid-Korea.


De legers zijn in opperste staat van paraatheid nadat Noord-Korea in de nacht van maandag op dinsdag een intercontinentale ballistische raket (ICBM) afvuurde. Volgens het Amerikaanse leger was de oefening van de legers een test om klaar te zijn voor de strijd tegen de 'onwettelijke en destabiliserende actie van Noord-Korea'. De legers willen zo hun macht laten zien.

Eerder op de dag claimde de Amerikaanse overheid nog dat Noord-Korea een reguliere middellangeafstandsraket had afgevuurd en geen langeafstandsrakket (ICBM). Inmiddels hebben zowel minister Tillerson van Buitenlandse Z\ken als het Amerikaanse leger toegegeven dat het toch om een ICBM ging. Meer details willen ze niet geven.

De VN-Veiligheidsraad praat woensdag om 15.00 uur (lokale tijd) over de Noord-Koreaanse raketlancering. Amerikaanse diplomaten hebben gevraagd om een zitting achter gesloten deuren, zei een woordvoerder van de Amerikaanse VN-delegatie dinsdag.

Amerikaanse en Zuid-Koreaanse troepen in actie
Amerikaanse en Zuid-Koreaanse troepen in actie (Foto: ANP)