Medische proef met Google schond privacy

De Britse gezondheidszorg heeft de privacy van patiënten geschonden voor een proef met Google DeepMind. De tech-gigant kreeg de persoonlijke medische gegevens van 1,6 miljoen mensen, die van niets wisten. De toezichthouder, de Information Commissioner's Office, heeft de gezondheidszorg maandag op de vingers getikt.

De proef moest duidelijk maken of kunstmatige intelligentie kan helpen om nierklachten sneller op te sporen. "Het staat vast dat creatief gebruik van data enorme kansen biedt voor zorg aan patiënten en betere behandelingen, maar dat hoeft niet ten koste van privacy te gaan", aldus de Britse privacywaakhond.

De proef werd uitgevoerd door de Royal Free NHS Foundation Trust. Die zegt dat de uitkomsten positief zijn. "Maar wat me het meeste opviel was dat de tekortkomingen vermijdbaar waren", concludeert de toezichthouder. Een andere conclusie: dat het technisch kan, betekent niet automatisch dat het zou moeten.

De Royal Free NHS Foundation Trust zegt in een reactie dat de gegevens nooit voor iets anders dan gezondheidszorg zijn gebruikt.

Medische proef met Google schond privacy
Medische proef met Google schond privacy (Foto: BuzzT)