Dagwinst Kittel, Thomas behoudt geel

Marcel Kittel heeft de tweede etappe in de Tour de France gewonnen. Na 203,5 kilometer, van Düsseldorf naar Luik, was de Duitser de snelste in de massasprint. Geraint Thomas behield de gele trui. Taylor Phinney is de eerste drager van de bolletjestrui deze Tour.

Vanuit de start reden Laurent Pichon (Fortuneo-Oscaro), Thomas Boudat (Direct Energie), Taylor Phinney (Cannondale-Drapac) en Yoann Offredo (Wanty) weg uit het peloton. Ze leken de zegen van het peloton te krijgen en hun voorsprong liep al gauw op tot maximaal 3,5 minuut. Daarna liep het langzaam terug in een etappe die voor een groot deel door de regen werd verreden.

Zo'n 30 kilometer voor de meet, met nog een voorsprong van de kopgroep van zo'n 38 tellen, was er een grote valpartij in het peloton. Onder meer Leezer en Froome kwamen in aanraking met het asfalt. Iedereen wist zijn weg te vervolgen, al had Froome mede door een fietswissel langer nodig om zich weer bij het peloton te voegen.

Vooraan was het Phinney die zijn drie medevluchters achter zich hield en er alleen vandoor ging. Offredo wist zich bij de Amerikaan aan te sluiten. Tien kilometer voor de finish hadden de twee nog 49 seconden op het peloton. Het peloton kwam wel dichterbij maar het ging niet snel. De sprintersploegen kwamen ook erg laat op gang voor de eindsprint.

Drie kilometer voor het einde was het verschil nog twintig seconden. Een kilometer voor de streep werden Phinney en Offredo bijgehaald. In de eindsprint was het Kittel die vrij eenvoudig de dagwinst naar zich toe trok.

Dagzege voor Marcel Kittel. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Dagzege voor Marcel Kittel. (PRO SHOTS/George Deswijzen)