'Geen kindslaven op Mars'

Het is 2017 en dus kan je als organisatie die van alle kanten bekeken en getoetst wordt maar zo duidelijk mogelijk zijn, moet Guy Webster, een woordvoerder van NASA hebben gedacht. Dus daar kwam het statement dat tot voor kort hooguit in slechte stripboeken uit de jaren 50 van de vorige eeuw voorkwam: "Nee, er zijn geen kindslaven op Mars. Echt niet. Ook niet een beetje. En bovendien staat er een riante vergoeding tegenover".

Het nogal opmerkelijke nieuws kwam van niemand minder dan Alex Jones van de website infowars.com, een webstek die bij alu-hoedjes onder een sneltoets staat. Meneer Jones is zo'n iemand die achter elke aanslag of lekke band minstens een westers complot ziet. Het leuke is dat er een groep mensen bestaat die achter infowars ook weer een complot zien: het zou banden hebben met het Kremlin. Vermeldenswaardig is tevens de complottheorie dat complottheoriegekkie Jones in het leven geroepen is als complot om complottheoristen minder serieus over te laten komen. Uiteraard is daar ook bewijs van.

De onthulling over de kindslaven op de rode planeet kwam tijdens het veelbeluisterde 'The Alex Jones Show', een programma dat bij maar liefst 118 zenders ruimte krijgt om haar waanzin te spuien. Bij deze specifieke aflevering was voormalig CIA-agent Robert David Steele te gast. 

"Volgens mijn informatie heeft Nasa op Mars een kolonie opgericht die bevolkt wordt door kinderen", aldus de goed ingelichte Steele. "Zij werden gekidnapt en op een twintigjarige missie als slaaf naar de planeet gestuurd".

En -zoals wij op Fok! wel weten- is er altijd wel bepaald publiek dat dit soort 'informatie' gretig oppikt en als een feit beschouwt. Een soort CNN, maar dan nog doorzichtiger. Daarna kan je dus als gerespecteerd ruimtevaartspecialist je best gaan doen om dit te ontkrachten. Want zo werkt dat. De bewijslast ligt plots aan de kant van de beschuldigde.

Het moet een vreemde gewaarwording zijn geweest op de haastig georganiseerde persconferentie. Voor de alom aanwezige microfoons en camera's kon de woordvoerder bloedserieus gaan uitleggen dat er absoluut geen mensen op Mars zijn. "Er rijden wel Rovers rond", vertelde Webster er voor de zekerheid bij. "Het gerucht dat die er NIET zijn, klopt dus ook niet".

Voorlopig wordt er waarschijnlijk geen Keti Koti gevierd op onze nabije buur.