Duits parlement stemt over homohuwelijk

Het Duitse parlement staat vrijdag voor een historische beslissing: de Bondsdag neemt een besluit over het openstellen van het huwelijk voor iedereen. Als de meerderheid instemt, zoals wordt verwacht, mogen ook in Duitsland homoseksuele stellen straks trouwen.

Een eerste hobbeltje werd 's morgens al genomen: om over het wetsvoorstel te kunnen stemmen moest de dagplanning worden aangepast. Daar kon de meerderheid zich in vinden.

Een week geleden had niemand nog verwacht dat hier snel een besluit over zou worden genomen. De christendemocratische CDU en CSU van bondskanselier Angela Merkel is altijd tegen het homohuwelijk geweest. Maar Merkel liet maandagavond in een interview ineens weten dat ze het vooral een gewetenskwestie vindt en dat ze dan ook niet tegen een vrije stemming in het parlement is.

Merkel sprak zich overigens niet uit vóór het homohuwelijk, maar dat maakt voor de uitkomst weinig uit. De linkse partijen SPD, de Groenen en Links zijn sowieso voor. Samen bezetten ze een krappe meerderheid en binnen Merkels partij zijn ook voorstanders. Alleen de conservatieve vleugel van CDU-CSU is tegen.

Als het homohuwelijk er nu komt, vervalt vooral voor de SPD een verkiezingsthema waarmee de partij zich kon onderscheiden van die van Merkel.

Duits parlement stemt over homohuwelijk
Duits parlement stemt over homohuwelijk (Foto: ANP)