Millennium-acteur Michael Nyqvist overleden

De Zweedse acteur Michael Nyqvist is gisteren op 56-jarige leeftijd overleden. De acteur was vooral bekend als hoofdrolspeler in de originele Millennium-trilogie. Nyqvist is overleden aan de gevolgen van longkanker.

In de succesvolle verfilmingen van de Millennium-trilogie van Stieg Larsson (The Girl with the Dragon Tattoo, The Girl Who Played with Fire en The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest) speelde Nyqvist de rol van journalist Mikael Blomkvist, die samen met Lisbeth Salander (Noomi Rapace) een aantal mistanden in de Zweedse maatschappij blootlegt.

Door het succes van deze thrillerreeks kreeg Nyqvist ook een aantal internationale rollen te pakken. Zo was de Zweed te zien in films als Mission: Impossible Ghost Protocol en John Wick. Vlak voor zijn dood voltooide de acteur zijn rollen in de thriller Hunter Killer (met onder meer Gerard Butler en Gary Oldman) en de onderzeeboot rampenfilm Kursk (Met onder meer Colin Firth en Matthias Schoenaerts). Nyqvist laat een vrouw en twee kinderen achter.