Macron wil oplossing voor conflict Oekraïne

Frankrijk wil op korte termijn overleggen met Rusland en Oekraïne over een oplossing voor het conflict in het oosten van Oekraïne. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron maandag gezegd na een ontmoeting met de Oekraïense president Petro Porosjenko. Aan het overleg zou ook Duitsland moeten deelnemen. De Russische annexatie van de Krim zal Frankrijk niet erkennen, zo zei Macron.

Porosjenko zei na de ontmoeting dat hij "veel optimistischer" was over een oplossing voor het gewapende conflict in zijn land, dat sinds 2014 speelt. Macron benadrukte dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel net als hij vastbesloten is het Oekraïne-conflict op te lossen.

Het overleg zou moeten gaan over de terugtrekking van troepen uit het Russisch-Oekraïense grensgebied. De besprekingen zouden moeten plaatsvinden nog voor de G20-top, eind volgende week in Hamburg.

Minsk-akkoorden
Macron zei dat de Minsk-akkoorden van februari 2015 de basis moeten blijven voor een oplossing van het conflict. Recente suggesties van de Verenigde Staten voor een aanpak buiten deze akkoorden om verwierp hij. Het zou een fout zijn om weer van voren af aan te beginnen, aldus de Franse president.

Het staakt-het-vuren dat in februari 2015 in Minsk werd ondertekend moest een eind maken aan het gewapende conflict tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. Het geweld in de regio's Donetsk en Loehansk is sindsdien niet helemaal geluwd. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan het bestand te schenden.nden nog voor de G20-top, eind volgende week in Hamburg.

Macron wil oplossing voor conflict Oekraïne
Macron wil oplossing voor conflict Oekraïne (Foto: ANP)