Spaanse basketbalsters Europees kampioen, België 3e

De Spaanse damesbasketbalploeg heeft in Tsjechië het Europees kampioenschap gewonnen. Na 1993 en 2013 is het de derde Europese titel voor de ploeg die vorig jaar olympisch zilver veroverde.

Via een 67-47 zege in de kwartfinales op Letland en 68-52 winst op België in de halve finales plaatste Spanje zich onder leiding van Alba Torrens voor de finale. Daarin trad het aan tegen de Europees kampioen van 2001 en 2009, Frankrijk, dat via zeges op Slowakije (67-40) en Griekenland (77-55) de eindstrijd bereikte. De finale werd nauwelijks spannend en bij rust had Spanje al een aanzienlijke voorsprong te pakken. Onder leiding van Ekaterinburg-teamgenotes Torrens en Sancho Lyttle werd met 71-55 de zege binnengehaald.

Emma Meesseman, vaste waarde bij de Washington Mystics in de WNBA, leidde België met een grote zege van 78-45 langs Griekenland in de strijd om brons. Een bijzonder resultaat voor onze zuiderburen, die zich voor slechts vier van de vorige twintig EK's plaatsten en nooit verder kwamen dan een zesde plek. België stond nog ooit op de Olympische Spelen en het WK, maar dat laatste zal volgend jaar in Spanje veranderen dankzij het succes op het EK in Tsjechië.