Facebook en Twitter vieren 20 jaar Potter

Facebook viert maandag de twintigste verjaardag van tovenaar Harry Potter. Het is 26 juni exact twee decennia geleden dat het eerste boek, The Philosopher's Stone, verscheen.

Facebook heeft daarom maandag een 'easter egg' ingebouwd. Wie in een bericht de Engelse naam van een van de vier 'huizen' van toverschool Zweinstein gebruikt, krijgt als verrassing wat magische effecten voorgeschoteld. Ook wordt de naam direct afgedrukt in de kleur van het huis: Gryffindor is rood, Slytherin groen, Ravenclaw blauw en Hufflepuff oranje.

Schrijfster J.K. Rowling voltooide het manuscript in 1995 en probeerde het twee jaar lang aan een uitgeverij te slijten. Uiteindelijk ging Bloomsbury overstag; de eerste druk van het boek was slechts vijfhonderd exemplaren. Inmiddels zijn er bijna 500 miljoen exemplaren van de zeven Potter-boeken verkocht.

Update 09:56 uur
Ook Twitter lanceert maandag een speciale Harry Potter-emoji. Het symbooltje is ontwikkeld in samenwerking met uitgeverij Bloomsbury, zo meldt Twitter maandag. Wie deze week op Twitter de hashtag #HarryPotter20 gebruikt, krijgt automatisch een afbeelding van Harry's iconische litteken en bril in de tweet.


Facebook viert 20e verjaardag Harry Potter
Facebook viert 20e verjaardag Harry Potter (Foto: BuzzT)