Duitsland en Chili naar halve finales Confederations Cup

Duitsland en Chili hebben zich weten te plaatsen voor de halve finales van de Confederations Cup. In Groep B wonnen de Duitsers met 3-1 van kameroen terwijl Chili genoeg had aan een 1-1 gelijkspel tegen Australië.

Duitsland zou een punt genoeg hebben om de halve finales van de Confederations Cup te bereiken, maar in de eerste helft leek de ploeg van Joachim Löw last te hebben van zenuwen. Kameroen kon daardoor af en toe gevaarlijk worden, al waren de beste mogelijkheden wel voor de Duitsers. Kameroen dook een keer gevaarlijk op voor Marc-André ter Stegen, maar Sebastian Rudy zette een goed blok.

Pas in de tweede helft opende Duitsland de score. Kerem Demirbay schoot vanaf randje zestien, na keurig klaarleggen van Julian Draxler, met een hard schot raak: 1-0. Nadat Joshua Kimmich van Bayern München de keeper van Kameroen, Joseph Ondoa, tot een uiterste krachtinspanning dwong, kreeg Kameroen een grote kans op 1-1. Ter Stegen redde op een inzet van Zambo Anguissa.

Na ruim een uur moest Kameroen met tien man verder door een overteding van Ernest Mabouka op Emre Can. Even heerste er verwarring toen de arbiter de kaart aan Sébastien Sinani wilde geven. Timo Werner maakte kort na de uitsluiting van Mabouka zijn eerste interlandgoal. Na een goede loopactie kopte hij al duikend raak uit een voorzet van Kimmich.

Demirbay vergat een kwartier voor tijd de genadeslag uit te delen: hij schoot uit kansrijke positie over. Daarna kon Kameroen met een doelpunt met het hoofd van Paté Aboubakar weer terug in de wedstrijd komen. Timo Werner maakte echter in de slotfase aan de Afrikaanse hoop een eind: de aanvaller van Red Bull Leipzig maakte in zijn tweede interland ook meteen zijn tweede doelpunt. Duitsland staat bij de laatste vier op het Confederations Cup-toernooi.

In de wedstrijd tussen Australie en Chili waren de eerste mogelijkheid voor de Australiers toen Massimo Luongo met een afstandsschot Claudio Bravo probeerde te verschalken. De inzet kon de doelman van Manchester City met een gerust hart naast kijken.

Chili kreeg vervolgens in de zevende minuut een grote mogelijkheid toen een cross van José Fuenzalida Arturo Vidal bereikte. De volley van de laatstgenoemde kon maar net door Mathew Ryan worden weggetikt, waarna de bal voor de voeten van Vargas kwam. Die had niet gerekend op de kans en tikte de bal in de handen van de Australische goalie.

In de 26e en 29e minuut schreeuwden de Chilenen hartstochtelijk om en strafschop. Het klaagkoor werd door de scheidsrechter en de videoassistentie genegeerd, waardoor een buitenkansje uitbleef voor Chili.Vlak voor rust was het James Troisi die een enorme blunder van de Latijns Amerikanen afstrafte, waardoor Australië op rozen zat vlak voor de theepauze. Het betekende een klap in het gezicht van Chili, dat in de tweede helft alles op alles zette om weer terug te komen.

De krachtsinspanningen werden beloond toen Torrejón in stelling werd gebracht door Eduardo Vargas. Voormalig PEC-verdediger Trent Sainsbury ging het duel verkeerd aan, waarna Torrejón ‘dankjewel’ zei, en scoorde.

Het spelde golfde in de slotfase heen en weer, waarbij Australië duidelijk de kracht en souplesse miste om nog twee keer te scoren om de volgende ronde te bereiken. Chili plaatste zich als tweede achter Duitsland in de groep voor de halve finale van de Confederations Cup.

oshua Kimmich, Benjamin Henrichs, doelpuntenmaker Timo Werner vieren de 3-1 (PRO SHOTS/Witters)