Grizzlybeer geen bedreigde diersoort meer

De grizzlybeer is door de overheid van de VS van de lijst met bedreigde diersoorten afgehaald. Dat schrijft NBC.

De Noord-Amerikaanse beren werden op de lijst gezet in de jaren '70. Er was toen nog maar een fractie over van de 50.000 beren die in de 19e eeuw in Noord-Amerika rondzwierven. In het beroemde Yellowstone-natuurgebied leefden er toen nog 136. Nu zijn dat er weer ruim 700.

Het leefgebied van de beesten omvat nog maar twee procent van wat het ooit was. Toch wierpen vier decennia van conservatie en jachtverboden vruchten af: momenteel wordt het aantal grizzly's in heel Noord-Amerika op 55.000 geschat.

Niet iedereen is gelukkig met het schrappen van de beren op de lijst van bedreigde diersoorten. De jacht op de dieren kan nu namelijk weer plaatsvinden in de VS. Wel moet dat op voorwaarde dat de berenpopulatie in  geen enkele staat onder de 600 mag komen. Daarmee is een jachtverbod dat 42 jaar stand hield, tenietgedaan.

Indianen zullen de beren in elk geval niet lastigvallen. Rond de 125 stammen hebben een verdrag ondertekend dat zich tegen de jacht op beren keert. De beer is een heilig dier voor veel indianenstammen.