Dramatische finish Bendsneyder in Moto3 Assen

Aron Canet heeft op het TT Circuit van Assen de Grand Prix van Nederland in de Moto3 gewonnen. De Spanjaard was de beste na een turbulente slotfase, waarin het Nederlandse publiek een forse domper te verwerken kreeg.

Jorge Martin hield de kop bij de start, maar Nakarin Atiratphuvapat maakte indruk door vanaf plek vier naar de tweede stek op te schuiven, voorbij Bo Bendsneyder. De Nederlander pakte de Thai wel snel terug en kreeg Joan Mir achter zich aan, met wie hij een duel om de tweede plek vooralsnog won. Het meest indrukwekkende begin was echter voor Fabio di Giannantonio: de Italiaan werkte zich in nog geen drie ronden van de 21e naar de zevende plek, maar ging in de GT-bocht onderuit en zag zijn opmars ten einde komen.

Na drie ronden maakte koploper Martin een fout, waardoor Bendsneyder de leiding over kon nemen. Romano Fenati had het mes tussen de tanden en ging hard het duel met de Rotterdammer aan, die zich niet zomaar liet verschalken. Toch nam de Italiaan de leiding over, waarna hij een klein gaatje sloeg naar het groepje met Bendsneyder, Mir, Martin, Tatsuki Suzuki en Adam Norrodin. 

Achter de zes leiders was ook het groepje met Canet en Marcos Ramirez zeer snel onderweg, waardoor het gat in rap tempo kleiner werd. Bendsneyder had het ondertussen wat moeilijker en viel terug naar de zesde en laatste plek in de groep, achter Norrodin. Halverwege de race leken Martin, Fenati en Mir zich wat los te rijden, maar Bendsneyder kon het karretje nog aanhaken, terwijl daarachter de groep met Canet en Ramirez aansloot. 

Met acht ronden te rijden was de samensmelting van de twee groepen een feit, waardoor we elf koplopers hadden, met Bendsneyder in de voorste helft. De Rotterdammer liet zich in duel om plek vijf in de Strubbe wat naar buiten duwen en dat kostte hem veel plekken: hij sloot achteraan de groep weer aan.

Vier ronden voor de finish kwam Martin voor de GT-bocht in de problemen, waardoor Bendsneyder hem kon passeren. Met vlijmscherp remmen werkte de Nederlander zich zelfs terug naar de groep en dus was de aansluiting een feit. Voorin had Mir de leiding in handen, terwijl John McPhee en Jules Danilo zich helemaal naar voren gevochten hadden. 

De slotfase leverde zoals gewoonlijk in de Moto3 weer veel spektakel op. Canet knokte zich naar de leiding, terwijl de groep met z'n allen op de laatste bocht af dook. Noroddin kwam daar niet doorheen en ging onderuit, Bendsneyder vocht zich in de laatste paar bochten van de tiende naar de vijfde plek. Even leek nog meer mogelijk, maar in de GT-bocht zat Danilo hem in de weg en raakte hij het momentum kwijt. Tot overmaat van ramp smakte de Nederlander na contact met Gabriel Rodrigo enkele meters voor de finish tegen het asfalt. Zijn motor passeerde als tiende de finish, maar als coureur moet je in contact met je motor zijn en dat was Bendsneyder niet, waardoor hij niet geklasseerd wordt.

Voorin reed Canet naar de zege, voor Fenati en McPhee. WK-leider Mir eindigde als negende.