Voorbeschouwing Bellator 180: oude tijden van MMA herleven

Vanavond organiseert de grote concurrent van de UFC, Bellator, een MMA-gala in New York City in het vermaarde Madison Square Garden. De organisatie is niet te beroerd om oude tijden van het MMA te laten herleven en oude sterren in het hoofdprogramma te zetten. Deze avond is dan ook gevuld met een verrassend leuk programma die vijf jaar geleden waarschijnlijk tot kijkcijferrecords geleid zou hebben.

Bellator houdt ervan om oude sterren zoals Tito Ortiz, Stephen Bonnar, Royce Gracie en Ken Shamrock tegen elkaar te laten vechten. Niks mis mee, het trekt veel publiek, vooral in de Verenigde Staten, maar Bellator begint ondertussen wel op een oude mannenclub te lijken nu veel van hun gala's oude, bijna uitgerangeerde, sterren laat zien die veelal niet goed genoeg meer zijn voor de UFC. Kijkcijfers en bekendheid, dat is waar Rollator nu eerst op hoopt in de strijd met kijkcijfergigant UFC.

Toch is dit gala wel degelijk goed uitgebalanceerd waar naast de oudjes, nog genoeg interessants te zien is voor de toekomst van de organisatie. Veelbelovende vechters stappen juist over naar Bellator, omdat zij daar veel beter betaald krijgen in vergelijk met de UFC. Sterren als Rory MacDonald en Lorenz Larkin voegen enorm veel toe aan de redelijk gevulde talentenpool van Bellator.

Fedor Emelianenko vs Matt Mitrione
Fedor wil ik uiteraard niets tekort doen, maar de legendarische Last Emperor is na een driejarige pauze weer begonnen met vechten en het ziet er niet bijzonder meer uit. Na een prachtige carrière waarin de Rus tien jaar ongeslagen was, legendarische gevechten afleverde en door de meeste MMA-liefhebbers tot grootste aller tijden werd uitgeroepen, lijkt het vuur gedoofd te zijn. Zwakke partijen tegen Jaideep Sing (wie kent hem niet) en Fabio Maldonado werden dan nog wel gewonnen, maar serieuze tegenstand was het niet.


Mitrione vs Emelianenko promo (Bron: Youtube)

Met Mitrione heeft Fedor dan uiteindelijk wel een tegenstander van enig formaat en zullen we zien of de eerdere partijen van de Rus slechts opwarmpartijtjes zijn geweest. Scherp zag de Rus er wel uit tijdens de weging, maar de veel groter Mitrione is toch de favoriet vanavond. De Amerikaan had het niet makkelijk in de UFC en na twee verloren partijen vertrok Mitrione en tekende bij Bellator waar hij nu ongeslagen is na twee gevechten.

De voormalig american footbal speler bij de New York Giants zou in februari al tegen Fedor staan, maar moest toen vlak voor het gevecht afzeggen vanwege opspelende nierstenen. Nu mogen de heren elkaar dan in elkaar slaan. En slaan zal er geworden worden. Kan Fedor het gevecht naar de grond krijgen is de Rus in het voordeel, maar als Mitrione zijn sterke verdediging op orde heeft, dan is de kans groot dat de Amerikaan de Russische legende KO slaat.

Mitrione is sneller en fitter, maar beide vechters zijn in staat om die ene KO-slag uit te delen. Wie het eerste raakt wint.

Chael Sonnen vs Wanderlei Silva
De 40-jarige Braziliaan Silva heeft al vier jaar niet meer in de octagon gestaan. Maar Silva is tot op het bot getergd door de praatjes van de markante Sonnen, een vete die al vele jaren loopt nadat Sonnen het Braziliaanse volk voor gek zette.


Silva zet Sonnen in 2010 voor het blok (Bron: Youtube)

Beide zijn voormalige UFC-vechters. Silva, een legendarisch, keiharde vechter uit het Pride-tijdperk en Sonnen, een vechter die soms meer successen met zijn rappe tong behaalt dan met zijn vuisten, gaan ongetwijfeld een agressief gevecht aan. Sonnen is een enorm goede worstelaar, terwijl The Axe Murderer liever iedereen zo snel mogelijk het hoofd van de romp scheidt. Ook dat zal hij vanavond proberen, want Sonnen zit goed in het hoofd bij de temperamentvolle Braziliaan die zijn handen bij de officiële presentatie niet thuis kon houden en Sonnen een stoot gaf.

Sonnen is de bedachtzame vechter die enorm slim kan vechten en aangezien Silva als een dolle uit de hoek zal komen is alles wat langer duurt dan één ronde in het voordeel van de American Gangster. Hopelijk breekt de frustratie Silva niet op en kan hij beheerst het gevecht aangaan om Sonnen de pijn te bezorgen die hij hem al zolang beloofd heeft.

Douglas Lima vs Lorenz Larkin
Bellator debutant Larkin heeft al een mooie carrière in de UFC achter de rug en wordt steeds sterker lijkt wel. Vier van de laatste gevechten gingen gewonnen, waarvan drie via KO en een lucratief contract bracht hem naar Bellator.

Lima vecht al wat langer bij Bellator en is een ijzersterke tegenstander voor Larkin. De voormalig Bellator-kampioen is ijzersterk op de grond en levensgevaarlijk in het staande gevecht. Larkin is staand nog ietsje beter en dit gevecht kan echt heel leuk worden met twee fitte sterke kampioenskandidaten die absoluut aan elkaar gewaagd zijn.


Lima vs Larkin promo (Bron: Youtube)

Overig programma:
Michael Chandler vs Brent Primus
Aaron Pico vs Zach Freeman 
Phil Davis vs Ryan Bader
James Gallagher vs Chinzo Machida
Neiman Gracie vs Dave Marfone 
Ryan Couture vs Haim Gozali
Jerome Mickle vs Anthony Giacchina
John Salgado vs Hugh McKenna
Matthew Rizzo vs Sergio da Silva
Bradley Desir vs Nate Grebb 

Bellator 180: NYC wordt gehouden op zaterdag 24 juni in Madison Square Garden te New York, New York. Spike TV zendt het gala zondag 25 juni uit. De uitzending begint om 22:00 uur.