Klimaatactivisten bezetten overslagbedrijf

Een paar honderd demonstranten hebben zaterdag een overslagbedrijf in de Amsterdamse haven geblokkeerd. De actiegroep, die zich Code Rood noemt, wil op die manier protesteren tegen fossiele brandstoffen. Volgens een van de demonstranten zijn er zeker driehonderd mensen op de been. De blokkade is bij het bedrijf OBA, dat onder meer kolen overslaat.

De politie bevestigt dat demonstranten illegaal het terrein op zijn gekomen en daar in apparaten en torens klimmen. "Dat is gevaarlijk. We kijken het even aan. De sfeer is verder rustig", zegt een woordvoerster. Omdat demonstranten op de spoorlijn op het terrein zitten en in kranen zijn geklommen, is de kolenoverslag stilgelegd, melden ze zelf.

De groep heeft deze week een klimaatkamp in het havengebied ingericht, dat nog tot maandag moet duren. De actie is een burgerinitiatief, ingegeven door de uitspraak in de Urgenda-zaak, precies twee jaar geleden, waarin de rechter oordeelde dat de overheid meer moet doen om haar burgers te beschermen tegen klimaatverandering.

Verklaring
"Code Rood wil dat de Amsterdamse haven zijn deuren sluit voor olie, benzine en kolen en dat Nederland voorop gaat lopen in de transitie naar een eerlijke en duurzame samenleving", zo luidt de verklaring.

Bij het bedrijf OBA was niemand bereikbaar voor een reactie.

Klimaatactivisten bezetten overslagbedrijf
Klimaatactivisten bezetten overslagbedrijf (Foto: ANP)