'iPhone op vizier Italiaanse senatoren'

In de Italiaanse Senaat wordt binnenkort gedebatteerd over een wetsvoorstel dat mogelijk tot slecht nieuws kan leiden voor Apple. In het voorstel staat dat Italianen op hun computers, tablets en smartphones alle mogelijke software moeten kunnen installeren. Iets wat Apple juist expliciet verbiedt.

Het voorstel komt van Stefano Quintarelli van de liberale partij Scelta Civica. Ondernemer en blogger Quintarelli eist complete softwarevrijheid. Hij vindt het onverkoopbaar dat Italianen niet met hun apparaten kunnen doen wat ze zelf willen. Het is volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera vooralsnog onduidelijk tot wat voor gevolgen dat voor een bedrijf als Apple zou kunnen leiden.

Momenteel mogen iPhone- en iPadgebruikers alleen software uit de door Apple gecontroleerde App Store installeren. Met een omweg is het wel mogelijk om software uit andere bronnen te installeren, maar daarvoor dient je Apple-apparaat gekraakt te worden, het zogeheten jailbreaken. Het problematische daaraan is dat jailbreaken leidt tot het verlies van garantie en ondersteuning op je Apple-apparaat.

In het uiterste geval kan het wetsvoorstel leiden tot een verkoopverbod op iPhones en iPads in Italië, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat het zover zal komen. Als de senatoren besluiten het wetsvoorstel aan te nemen kan dat overigens gevolgen hebben voor de rest van de Europese Unie. Quintarelli bracht zijn wetsvoorstel afgelopen jaar in in het Huis van Afgevaardigden, daar is het inmiddels al aangenomen.

'iPhone op vizier Italiaanse senatoren'
'iPhone op vizier Italiaanse senatoren' (Foto: BuzzT)