Bondsdag steunt terughalen leger uit Turkije

Het Duitse parlement heeft woensdag ingestemd met het overplaatsen van Duitse militairen die nu nog in Turkije verblijven. De ongeveer 260 manschappen en meerdere vliegtuigen verhuizen vanwege een diplomatiek conflict van de Turkse luchtmachtbasis Incirlik naar Jordanië.

Het overgrote deel van de parlementariërs in de Bondsdag steunde het besluit: 461 volksvertegenwoordigers stemden voor, 85 tegen. De regering heeft strikt genomen geen parlementaire toestemming nodig om de troepen over te plaatsen. In het mandaat voor de missie stond namelijk niet waar de militairen gelegerd zouden worden.

Ankara en Berlijn liggen al geruime tijd overhoop over de Duitse militairen. De Turkse autoriteiten gaven Duitse parlementariërs herhaaldelijk geen toestemming voor een bezoek aan de eigen manschappen, die in Turkije zijn gelegerd vanwege de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat.

De betrekkingen tussen beide NAVO-landen zijn gespannen sinds Duitsland asiel gaf aan Turkse officieren die Ankara ervan beschuldigt lid te zijn van de Gülenbeweging. Volgens de Turkse regering zat die beweging achter de mislukte staatsgreep in juli vorig jaar.

Bondsdag steunt terughalen leger uit Turkije
Bondsdag steunt terughalen leger uit Turkije (Foto: ANP)