Topman Uber zwicht voor druk aandeelhouders

Topman Travis Kalanick is opgestapt als hoogste baas bij Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app. Dat heeft de onderneming woensdag bevestigd. Volgens The New York Times was zijn positie onhoudbaar geworden omdat grote aandeelhouders het niet meer in hem zagen zitten.

Vorige week werd Kalanick al voor onbepaalde tijd met verlof gestuurd. Onder zijn bewind raakte het bedrijf, waarvan hij zelf in 2009 een van de oprichters was, in opspraak door beschuldigingen van seksuele intimidatie en ander wangedrag op de werkvloer. Hij blijft volgens The New York Times wel lid van de raad van bestuur.

De krant beschikt over een brief waarin vijf grote aandeelhouders Kalanick de wacht aanzeggen. De investeerders, waaronder grootaandeelhouder Benchmark Capital, schrijven dat het roer bij Uber drastisch om moet en dat nieuw leiderschap daarbij onontbeerlijk is.

Beperktere rol
Advocaten die op verzoek van Uber de bedrijfscultuur tegen het licht hebben gehouden, kwamen vorige week tot min of meer dezelfde conclusie. Zij vonden dat Kalanick wel kon aanblijven, maar in een beperktere rol. De dagelijkse leiding zou moeten worden overgedragen aan een nieuw te benoemen operationeel directeur.

In een verklaring liet Kalanick weten dat hij in het belang van de onderneming besloten heeft een stap opzij te doen. Uber voegde daar zelf aan toe dat de topman het bedrijf altijd op de eerste plaats heeft gezet.

Topman Uber zwicht voor druk aandeelhouders
Topman Uber zwicht voor druk aandeelhouders (Foto: ANP)