Pirelli: "Vettel had geen voordeel van bandentests"

Het Formule 1-team Ferrari kan dit jaar de Mercedessen zeer goed partij geven. Sterker nog, Sebastian Vettel gaat aan de leiding van het kampioenschap, voor de Mercedes van Lewis Hamilton. Gefluisterd wordt dat dit komt doordat de Duitser veel geleerd heeft van de bandentests die hij vorig jaar uitgevoerd heeft, maar rubberleverancier Pirelli ontkent dit.

Pirelli-baas Paul Hembery was tot eind vorig jaar betrokken bij de Formule 1-activiteiten van de Italianse fabrikant. Hij sprak over het testwerk met Formula1.com. "Sebastian heeft inderdaad een hoop kilometers afgelegd in 2016. Het was erg intens en hij heeft ons van veel feedback kunnen voorzien, waar we hem erg dankbaar voor zijn. Vettel had echter geen idee welke samenstelling hij precies aan het testen was - het heeft hem misschien een psychologisch voordeel opgeleverd, maar ik vraag me af of het hem in de praktijk zal helpen."

Mercedes liet het testwerk voornamelijk over aan hun opleidingscoureurs. Dit jaar heeft de kampioen van de afgelopen jaren problemen om de banden optimaal te laten werken op alle circuits. "Het probleem van Mercedes is circuitgerelateerd. In Barcelona ging het prima en ik verwacht dat ze op banen als Silverstone en Spa-Francorchamps eveneens goed voor de dag kunnen komen. Mercedes krijgt kopzorgen als er banen aangedaan worden waar minder grip is. Het is een probleem wat ze ongetwijfeld op weten te lossen als het seizoen vordert."

Het betekende dat Hamilton er in zowel Sochi als Monaco niet bij zat. Afgelopen weekend in Canada pakte Hamilton echter een eenvoudige zege, voor teamgenoot Valtteri Bottas, terwijl Vettel na een inhaalrace als vierde afgevlagd werd.