Supersprong Lasitskene en Manyonga in Hengelo

De Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo hebben zondag niet alleen Nederlands succes opgeleverd, maar ook een aantal internationaal zeer aansprekende resultaten.

Het meest bijzondere resultaat kwam van de Russische Mariya Lasitskene, bekend als Mariya Kuchina tot ze getrouwd was. Ze mag ondanks de algehele Russische atletiekschorsing dit seizoen weer meedoen in internationale wedstrijden, maar als neutraal atlete. Dat gaat erg lekker: eind mei sprong ze in Eugene al over 2,03 meter, in Hengelo kwam daar met 2,04m nog één centimeter bij.

Het was een indrukwekkend avondje voor Lasitskene, die 1,90, 1,94, 2,00 en 2,04 meter allemaal in één keer sprong. Het was wereldwijd de beste sprong in bijna vier jaar, terwijl ze opschuift naar de gedeeld veertiende plek op de eeuwige ranglijst. De Russische liet de lat na haar succesvolle sprong zelfs nog op 2,10 meter leggen, één centimeter hoger dan het uit 1987 stammende wereldrecord van Stefka Kostadinova, maar alle drie pogingen gingen mis.

Bij het verspringen werd de show gestolen door topfavoriet Luvo Manyonga. De Zuid-Afrikaan vloog naar 8,60 meter in zijn eerste poging, en deed daar in de zesde en laatste sprong nog twee centimeter bij. Het was al de vierde keer dit jaar dat hij verder sprong dan 8,60 meter en dat is vrij uniek: slechts vier mannen slaagden er ooit minstens vier keer in om die grens te passeren. Ivan Pedrosa was in 1995 echter de enige die dat ooit in één jaar deed, tot Manyonga het in Hengelo voor elkaar kreeg.