FOK! Wat een weer: Tijdelijk fris en vrij veel wind

Zo heet het is in juni, zo koud het is in december.

Hallo daar!

De temperaturen gaan de laatste weken een beetje op en af. Dan is het weer even wat frisser, en dan is het weer zomers warm. Dat zagen we gisteren ook. Er waren wel wolkenvelden aanwezig, maar de zon heeft ook nog heel wat uurtjes geschenen. In de middag vielen er in het oosten en zuidoosten enkele buitjes, maar erg veel hadden die niet om het lijf. Pas dieper in Duitsland activeerde de boel wat. Deze buien ontstonden op een convergentielijn. Daarachter zat een koufront, of althans iets wat daarvoor moest doorgaan, en ook die trok van west naar oost over ons land.

Regen van betekenis viel ook hier niet uit, al viel er zo her en der wel een klein buitje. Afgelopen nacht klaarde het dan weer op. Wat ons vandaag het meest opvalt is de wind. Die is in het binnenland matig kracht 4. Langs de kust komt echter een krachtige westenwind te staan. Verder is het vandaag ook aan de frisse kant, nou ja fris, eigenlijk normale waarden voor de tijd van het jaar. Het kwik ligt tussen de 16 en 20 graden. Zeker op de Wadden kan het best wel eens vrij onaangenaam aanvoelen. Komt ook nog bij dat er vrij veel bewolking is. De zon breekt pas later in de middag weer wat vaker door. De meeste zon vinden we dan terug in het westen en ook dat is niet ongebruikelijk. Ik durf het niet helemaal droog te houden, want een enkel spetterbuitje sluit ik zeker niet uit. Dit zullen echter geen grote hoeveelheden zijn.

Grote hoeveelheden regen zitten er de hele week niet in, en ook op langere termijn ziet het er niet naar uit dat er stevige buien aankomen. Het weer wordt bepaald door hogedrukgebieden. Een nieuw exemplaar ontstaat boven de Britse Eilanden en die trekt in de loop van woensdag over ons land heen. Daardoor draait de wind en komt er opnieuw warmere lucht ons land binnen.

Op dinsdag is het nog maximaal 20 graden, op woensdag alweer 23 en op donderdag halen we alweer zomerse maxima van 23 tot 27 graden. Héél misschien dat er in de loop van de dag dan een bui valt. Er komt namelijk wéér zo'n koufront over, maar ook deze keer lijkt dat vrij geruisloos te gaan. Ik hou het op een overwegend droge dag.

Vrijdag en in het weekend is het dan weer koeler met een graad of 21. Maar daarna zijn er weer aanwijzingen dat het weer flink gaat opwarmen, maar dat is nog ver weg.

Kortom: Het is deze week droog weer met soms wat meer wolken en soms weer flink wat zon. De wind zwakt ook weer af.

Fijne dag! 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:20
Zon onder: 21:59
Zonkracht: 8/4

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1259 Amersfoort krijgt officieel stadsrechten.
1942 Anne Frank krijgt een dagboek voor haar dertiende verjaardag
1964 Nelson Mandela wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
1967 Lancering van Venera 4, het eerste ruimtetuig dat metingen doet in de atmosfeer van Venus.
2014 Jimmy Scott, een Amerikaans Jazzzanger overlijdt.

Prachtige sunset vanaf de Lek (Foto: JJdJ1984)
Een schitterende foto van de zonsondergang. We zien ook de Lek die letterlijk naar de zonsondergang stroomt. ( Foto: JJdJ1984)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!