Buemi slaat terug met Formule E-zege in Berlijn

Sebastien Buemi heeft de tweede race van het Formule E-weekeinde in Berlijn gewonnen. De Zwitserse kampioenschapsleider werd zaterdag nog uit de uitslag van de race op het voormalig vliegveld Tempelhof gehaald, maar zondag sloeg hij terug. 

Polesitter Felix Rosenqvist ging er vanaf de start gelijk vandoor en sloeg in één rondje al een fors gat naar Buemi, DS Virgin-teamgenoten Jose Maria Lopez en Sam Bird, gevolgd door Jean-Eric Vergne en de nummer twee in de titelstrijd, Lucas di Grassi. Robin Frijns nam de dertiende plek in, maar moest teamgenoot Antonio Felix da Costa al snel langszij laten gaan.

Dat de Mahindra's het tempo weer lekker te pakken hadden was snel duidelijk. Alleen Buemi kon Rosenqvist volgen, terwijl diens teamgenoot, Nick Heidfeld, na dertien ronden al van de twintigste en laatste startplek - door een probleem in de kwalificatie - was opgeklommen naar plek tien.

Ook in de Formule E vechten teamgenoten nog wel eens tegen elkaar en dat lieten Lopez en Bird zien. De Argentijn werd ingehaald door de Brit, maar gaf hem een tik om zijn positie te houden. Bird hield zijn auto nog net uit de muur en kon op de zesde plek weer inschuiven, terwijl Lopez de derde plek hield. Die moest hij wel snel afstaan aan Vergne, en Bird zag gelijk Daniel Abt en Nicolas Prost ook nog langszij komen.

Na 23 van de 46 ronden was het tijd voor de autowissels en aangezien iedereen op de limiet zat, kwam iedereen naar binnen. Daar ging het bijna fout voor Rosenqvist: bij het wegrijden kwam hij uitgerekend tegen teamgenoot Heidfeld aan, maar toch hield de Zweed de leiding, voor Buemi. Of dat zou blijven was nog maar de vraag: een straf vanwege een unsafe release hing Rosenqvist boven het hoofd.

Met vijftien ronden te rijden was nog niks gemeld over een tijdstraf voor Rosenqvist, die nog altijd Buemi achter zich had. Plek drie was inmiddels voor Vergne, voor ABT-teamgenoten Di Grassi en Abt, met de DS Virgin's van Lopez en Bird daar weer achter. Di Grassi bleef daar niet lang rijden, want met een mooi actie verschalkte hij Vergne. Voorin opende Buemi de aanval met de Fan Boost - een korte energieboost die drie coureurs hebben, afhankelijk van stemmen op social media - maar ook daarmee kwam hij er niet voorbij.

Tien ronden voor het einde kwam daar dan het bericht: Rosenqvist kreeg tien seconden tijdstraf en dus lag Buemi virtueel aan de leiding. De Zweed had plek twee nog wel in handen, want Di Grassi lag op elf seconden op de derde plek. De Braziliaan kon dat niet meer goedmaken en dus eindigde Rosenqvist nog wel als tweede - ook al kwam hij als eerste over de finish.  Frijns sloot een erg matige race af als achttiende.