Fuglsang pakt eindwinst na fantastische rit in Dauphiné

In een fantastische laatste rit in het Critérium du Dauphiné heeft Jakob Fuglsang de laatste etappe gewonnen. De Deen van Astana pakte naast de etappe ook het eindklassement. Richie Porte kwam tien seconden te kort in het algemeen klassement. De Australiër moest met nog 35 kilometer te gaan vol in de achtervolging op de rest van de favorieten. 

In de laatste etappe naar Plateau de Solaison moesten de renners 115 kilometer afleggen met daarbij vier beklimmingen. Bij de voet van de eerste beklimming, de Col des Saisies kozen 24 renners de aanval met daarbij Antwan Tolhoek. Ver zouden de 24 renners niet raken, omdat de klassementsmannen in de aanval gingen. Alejandro Valverde zou de eerste zijn, maar de Spanjaard kreeg geen ruimte. Daarna was het de beurt aan Chris Froome samen met Michal Kwiatkowski. Dat zorgde ervoor dat het peloton werd uitgedund tot dertig renners. Op de top van de Plateau de Solaison was Tony Gallopin als enige over vluchter nog over.

Op de tweede beklimming, de Col des Aravis koos Kwiatkowski opnieuw voor de aanval. Dit keer kreeg de Pool Simon Clarke met zich mee. Later zou Froome de sprong maken naar het tweetal. De andere mannen van het klassement sprongen met de Brit mee. Op de top van de Col des Aravis bestond het peloton nog maar uit 22 renners. Het avontuur voor Gallopin was na de tweede beklimming ook over.

De Col de la Colombière, de derde beklimming van de dag ging Fabio Aru samen met Valverde in de aanval. De twee hadden snel een halve minuut te pakken op de groep van andere klassementsmannen, waar vooral gekeken werd naar Porte. Porte keek dan weer op zijn beurt naar Froome, waardoor al de andere favorieten konden wegrijden bij het tweetal.

Net onder de top van de Col de la Colombière versnelde Froome. De Brit van Sky had meteen een gat te pakken op Porte. In de afdaling kon Froome snel de aansluiting maken bij de groep van de andere klassementsmannen. Aru en Valverde reden nog wel een vijftig seconden vooruit.

In de afdaling kwam Kwiatkowski terug bij Froome, zijn kopman van Sky. De Pool deed in het laatste stuk van de afdaling en het stuk in de vallei zijn werk en net voor de slotklim was de groep bij Aru en Valverde. Porte had toen een achterstand van meer dan één minuut.

Op de slotklim nam Froome al het werk op zich. Alleen dat deed de Brit van team Sky niet hard genoeg, want in de achtergrond klom Porte sneller, dan Froome en zou hem op vijftig seconden komen. Daniel Martin plaatste de eerste aanval in de kopgroep. De Ier van Quick Step Floors kreeg Fuglsang, de nummer drie in het algemeen klassement met zich mee.

Met nog vijf kilometer te gaan kon Martin het tempo van Fuglsang niet meer volgen. In de achtergrond zou Porte bij Froome komen en niet veel later zou de Australiër ook de Brit achter zich laten. Op dat moment had Alberto Contador en Valverde al lang de rol moeten lossen bij de favorieten. De twee Spanjaarden zouden dan ook veel minuten verliezen in deze etappe.

Het verschil tussen Fuglsang en Porte bleef 1.15. Dat was ook het verschil in het algemeen klassement tussen de twee, maar door bonificatieseconden was de Deen in het voordeel. Tot aan de streep bleef het verschil 1.15, waardoor Fuglsang naast de etappe ook het eindklassement wint. Martin werd tweede in de etappe op twaalf seconden van de Deen. Mede dankzij de bonificatieseconden pakt hij de derde plaats in het klassement.