Eerste mondiale voetbaltitel voor Engeland sinds 1966

Het Engels voetbalelftal is voor het eerst wereldkampioenkampioen voetbal voor spelers onder 20 jaar geworden. Het Engelse team won in de finale van Venezuela. In het Zuid-Koreaanse Suwon werd het 1-0. Scheidsrechter Bjorn Kuipers mocht deze wedstrijd met zijn team in goede banen leiden. 

Waar de Engelse ploeg grotendeels bestond uit duurbetaalde talenten van clubs uit de Premier League, kwamen bijna alle Venezolaanse talenten uit hun nationale Primera División. Het statusverschil was op het veld niet terug te zien. Halverwege de eerste helft waren de Venezolanen dicht bij de 1-0. Ronaldo Lucena schoot een vrije trap van vlak buiten de middencirkel in een keer op doel en zag zijn poging op het aluminium uiteenspatten.

Elf minuten later echter waren het de Engelsen die het doel wel konden vinden. Domenic Calvert-Lewin, het talent van Everton, lanceerde zichzelf om vervolgens doelman Wuilker Fariñez op zijn weg te vinden. In tweede instantie was de Venezolaanse keeper echter kansloos.

De Zuid-Amerikanen kregen een kwartier voor tijd de uitgelezen kans om de 1-1 te maken, maar Sergio Córdova zag zijn strafschop worden gekeerd door doelman Freddi Woodman. Dit moment werd extra speciaal omdat de videoscheidsrechter aan te pas kwam. Kuipers gaf een strafschop en na een blik op de beelden werd zijn beslissing bevestigd. 

In de slotfase werd er niet meer gescoord. Feest bij The Three Lions. Het is de eerste mondiale prijs voor Engeland sinds het 'grote' WK van 1966. Ondanks dat Venezuela de finale verloor, is de prestatie van het Onder-20-team een mijlpaal in de voetbalgeschiedenis van het land. Het eerste nationale elftal is namelijk het enige CONMEBOL-land dat nog nooit deelnam aan een WK. In de kwalificatietoernooi voor het komende WK is het land ook al volslagen kansloos; met zes punten uit veertien duels staat Venezuela stijf laatste.

Het Nederlands voetbalteam had zich niet geplaatst voor het eindtoernooi. Nederland verloor vorig jaar de playoff tijdens het EK onder 19 jaar tegen Duitsland op strafschoppen, waardoor het land er weer niet bij was. In 2005 deed Oranje voor het laatst mee aan het WK onder 20.