Wawrinka staat voor 'grootste uitdaging in het tennis'

Tennisser Stan Wawrinka kan zondag zijn vierde Grand Slam-titel winnen. De Zwitser brak pas op relatief late leeftijd echt door, maar sindsdien is hij goed op dreef: in 2014 won hij de Australian Open, een jaar later Roland Garros en vorig jaar zegevierde hij op de US Open, waardoor Wawrinka alleen Wimbledon nog nodig heeft voor een 'Career Slam'.

"Als ik begin aan een groot toernooi of een grote wedstrijd is het alsof ik mentaal alles afsluit, mijn hersenen zet ik dan in de 'winmodus'", legt Wawrinka uit. "Natuurlijk, ik kan verliezen, maar ik ben ontzettend zelfverzekerd over wat ik doe en over al het harde werk wat ik in de afgelopen jaren, maanden en dagen heb afgeleverd. Als ik mentaal op orde ben is het erg lastig om mij te verslaan, dat weet ik."

De Zwitser krijgt zondag met Rafael Nadal een lastige tegenstander voor de kiezen, de Spanjaard won de titel op het gemalen baksteen in Parijs niet voor niks al negen keer. "Op het gravel van Roland Garros in de finale tegen Rafa spelen is denk ik wel de grootste uitdaging die er is in het tennis, hij is de beste gravelspeler ooit. Je bent tegen hem nooit de favoriet hier en verliezen is bijna normaal, maar je wilt natuurlijk geen Grand Slam-finale verliezen. Ik ga dus op zoek naar oplossingen en daarvoor zal ik fysiek en mentaal top moeten zijn."