Kennaugh wint op Alpe d'Huez in Dauphiné

Peter Kennaugh heeft de zevende etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Brit van team Sky maakte deel uit van een grote kopgroep, waar hij de sterkte van was voor Ben Swift. Richie Porte verstevigde zijn leidersplaats in de etappe naar Alpe d'Huez.

In de beginfase moest er behoorlijk wat geklommen worden, waardoor het een gevecht was om in de kopgroep te komen. Uiteindelijk zou het zeventien renners lukken om in de vroege vlucht te komen. De zeventien zouden meer dan zes minuten krijgen van het peloton.

In de kopgroep zouden drie Nederlanders zitten: Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo), Lennard Hofstede (Sunweb) en Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin). De drie hadden in de kopgroep onder meer het gezelschap: Peter Kennaugh (Sky), Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale), Jesus Herrada (Movistar), Jelle Vanendert (Lotto Soudal), Ben Swift, Diego Ulissi (beiden UAE Emirates) en Delio Fernandez (Delko Marseille Provence KTM)

Onderweg kwam Bouwman twee keer als eerste boven een klim van tweede categorie en ook een keer boven van de eerste categorie. Daardoor blijft de Nederlander van LottoNL-Jumbo in de bergtrui.

Op de voorlaatste col, de Col de Sarenne moest Bouwman de rol lossen in de kopgroep, nadat Fernandez in de aanval was gegaan. In eerste instantie kon alleen Kennaugh en Vanendert volgen, later zouden ook Herrada, Swift en Ulissi de aansluiting maken.

Vanuit het peloton was Romain Bardet in de aanval gegaan. De Fransman van AG2R La Mondiale reed op de Col de Sarenne weg uit het peloton. Op de top van de voorlaatste beklimming had hij één minuut voorsprong op het peloton. Voorin moesten Vanendert, Herrada en Ulissi, Kennaugh en Swift laten gaan.

In het tussenstuk richting Alpe d'Huez raapte Bardet Talansky op. De Amerikaan was voor de Col de Sarenne al weggesprongen vanuit het peloton. In het peloton waren er ook nog uitvallen van Daniel Martin en Alejandro Valverde, maar zij kregen niet de ruimte van het peloton.

Aan het begin van Alpe d'Huez, die vandaag niet van de traditionele kant werd beklommen en daardoor slechts vier kilometer lang was, reed Kennaugh weg bij Swift. Kennaugh zou uiteindelijk ook de overwinning grijpen.

Talansky moest Bardet al snel laten gaan. Bardet zou nog een groot deel van de vroege kopgroep, maar in de sprint om plaats drie waren Herrada en Vanendert net wat sterken dan de Fransman. Hij maakte wel veertig seconden goed op de andere favorieten.

In het peloton plaatste Fabio Aru een aanval. De Italiaan, die volledig is hersteld van een knieblessure, had een gat van tien seconden. Porte ging er vervolgens zelf achteraan en kreeg Fuglsang, Contador en Martin met zich mee. Valverde en Froome moesten het viertal laten rijden. Door het hoge tempo van Porte moest niet veel later ook Aru, Contador en Martin eraf bij de Australiër.

In het klassement heeft Porte nu meer dan één minuut op Froome. Op de derde plaats staat Fuglsang, de Deen kon vandaag als enige Porte volgen.

Morgen is er nog een bergetappe in het Critérium du Dauphiné. Dan komen de renners aan op Plateau de Solaison (11,3 km aan 9,2%) een klim van buitencategorie.