Wellicht meer verborgen manuscripten Toonder

De kans is aanwezig dat zich in het archief van schrijver Marten Toonder nog meer niet eerder gepubliceerd materiaal bevindt. Dat stelt zijn kleinzoon Irwin Toonder in een interview in Met het oog op morgen.

Van Toonder, die in 2005 overleed, verschijnt zaterdag de tot nu toe onbekende thriller Tim MacNab zoekt kopij. Het boek vertelt over de mysterieuze passagiers aan boord van een schip dat van Rotterdam naar Zuid-Amerika reist. Het werk werd een paar jaar geleden gevonden in het archief van Toonder.

De auteur, die wereldberoemd werd dankzij zijn boeken over Tom Poes en Ollie B. Bommel, schreef het verhaal in 1937. "We wisten wel dat mijn opa meer had geschreven", vertelt Irwin Toonder op Radio 1. "Maar die teksten werden verborgen gehouden. Mijn vader onderhield het familiearchief; dit bestond uit aardig wat dozen die niet open gingen. 'Dat is oud werk, dat blijft dicht', werd er dan gezegd."

Herkenbare uitdrukkingen
De kleinzoon noemt Tim MacNab zoekt kopij "een volbloed Toonder, alle bekende elementen zijn aanwezig." Het boek bevat voor fans veel herkenbare uitdrukkingen en zelfs personages die later ook in de Bommel-boeken terugkwamen. "Zo zit er al een kapitein Walrus in, een personage dat was geënt op mijn overgrootvader die zeevaarder was."

Het boek werd in 1937 vermoedelijk niet uitgegeven omdat de twee meest kritische meelezers van Toonder, zijn vrouw en zijn broer, het niet goed genoeg vonden. "Als zij op- of aanmerkingen hadden, was het niet geschikt voor openbaring", aldus kleinzoon Irwin.

Wellicht meer verborgen manuscripten Toonder
Wellicht meer verborgen manuscripten Toonder (Foto: BuzzE)