Open huis in ruim zeventig Duitse bunkers

Tijdens de Bunkerdag zijn zaterdag ongeveer zeventig Duitse oorlogsbunkers toegankelijk voor het publiek. Dat zijn er tientallen meer dan afgelopen jaren op de themadag. De betonnen kolossen maken deel uit van de Atlantikwall, een Duitse verdedigingswal van 6000 kilometer langs de West-Europese kustlijn. Doorgaans zijn deze niet of nauwelijks toegankelijk, op een enkele na die bijvoorbeeld als museum is ingericht.

De Duitse verdedigingswerken kunnen op steeds meer interesse rekenen. In 2015 werden op de themadag slechts zo'n twintig bunkers opengesteld. Vorig jaar waren dat er met 46 ruim twee keer zoveel en dit keer zijn er weer tientallen bouwwerken bijgekomen.

De Duitse bezetters bouwden de enorme Europese verdedigingswal tijdens de Tweede Wereldoorlog in twee jaar tijd. Langs de Nederlandse kust werden enkele duizenden betonnen bunkers aangelegd, waarvan 510 zware. 300.000 kustbewoners moesten hiervoor gedwongen verhuizen.

De Bunkerdag wordt georganiseerd door stichting Europees Erfgoed Atlantikwall. De initiatiefnemers verwachten zo'n 15.000 bezoekers. Klik hier voor een overzicht van de diverse bunkers.

Open huis in ruim zeventig Duitse bunkers
Open huis in ruim zeventig Duitse bunkers (Foto: ANP)