Olympisch damestoernooi waterpolo naar 10 teams

Het Internationaal Olympisch Comité heeft besloten om het olympisch waterpolotoernooi bij de vrouwen uit te breiden van acht naar tien teams. Dit om meer gelijkwaardigheid te creëren tussen mannen en vrouwen op de Olympische Spelen. Al sinds de invoering van het vrouwentoernooi bestaat deze uit acht teams, terwijl het herentoernooi altijd al uit twaalf teams heeft bestaan. Het herentoernooi blijft wel uit twaalf teams bestaan.

Om aan de voorwaarde te voldoen dat het totale aantal sporters dat deel neemt aan het toernooi wel gelijk blijft, zullen de teams niet uit de gebruikelijke dertien, maar uit elf spelers bestaan. De pret mag het echter niet drukken: in zowel 2012 als 2016 slaagde Nederland er niet in om zich te kwalificeren, beide keren kwam het team van Arno Havenga niet verder dan een vijfde plek op het kwalificatietoernooi, waar een top vier klassering nodig is.

Een uitbreiding van het toernooi was hard nodig: het dameswaterpolo is zeer gewaagd aan elkaar, in totaal hebben er acht landen een realistische kans om het WK dat deze zomer gehouden wordt te winnen. Door de selectieprocedure voor de Olympische Spelen konden deze niet alle acht aanwezig zijn. Hoe de extra plaatsen verdeeld gaan worden is nog niet bekend.