Breivik laat naam veranderen

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik heeft zijn naam officieel laten veranderen. De man die een gevangenisstraf van 21 jaar uitzit voor de moord op 77 mensen in 2011, gaat nu door het leven als Fjotolf Hansen, melden Noorse media vrijdag.

Breiviks advocaat Øystein Storrvik bevestigde tegenover de krant Verdens Gang de naamsverandering, die in het Noorse Rijksregister bekend werd gemaakt. Storrvik zei niet te weten wanneer en waarom Breivik de naamswijziging heeft aangevraagd. "Ik stel vast dat hij het gedaan heeft."

Breivik (38) gebruikte de naam Fjotolf Hansen al eerder, bij de oprichting van een onderneming in 2009. Het bedrijf, Geofarm, gebruikte hij om onder meer aan tonnen kunstmest te komen voor de bom die hij in juli 2011 liet ontploffen in de regeringswijk in Oslo.

Explosie
Door de explosie kwamen acht mensen om het leven. Breivik reisde vervolgens naar het eiland Utøya, waar hij 69 mensen doodschoot op een vakantiekamp van de regerende sociaal-democratische partij.

Breivik kreeg wegens meervoudige moord en terrorisme 21 jaar gevangenissstraf opgelegd, met de mogelijkheid tot verlenging als hij na die periode nog steeds een gevaar is voor de samenleving.

De advocaat van Breivik kondigde donderdag aan naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg te stappen om de omstandigheden waaronder zijn cliënt wordt vastgehouden aan te vechten. Hij ving eerder bot bij de Noorse rechter. Breivik verblijft in vrijwel volledige isolatie in een cel die drie ruimten telt. Hij heeft geen enkele omgang met medegevangenen.

Breivik laat naam veranderen
Breivik laat naam veranderen (Foto: ANP)