'Stortvloed aan gemengde onderdelen op Olympische Spelen'

Het Internationaal Olympisch Comité vergadert vrijdag in Lausanne over het programma voor de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. Naast de toevoeging van onder meer 3x3 basketbal, lijkt het erop dat er ook een ware stortvloed aan gemengde onderdelen toegevoegd zal worden.

Het is een ware hype in de sportwereld: alles en iedereen wil zijn sport voorzien van toch wel minstens één gemend onderdeel. Gemengde teamwedstrijden, gemengde estafettes, het moet allemaal en het worden er steeds meer. Ook op de Spelen zal dat het geval zijn en vooral in Tokyo in 2020 is dat vermoedelijk te merken.

Eerder werden al een aantal individuele disciplines uit het olympisch programma van de schietsport geschrapt, zoals het altijd razendspannende double trap bij de mannen, om plaats te maken voor meerdere teamwedstrijden. Daarin moet dan gestreden worden door teams bestaande uit een man en een vrouw, iets wat in de reguliere World Cups niet eens voorkomt. 

Ook andere sporten hebben dergelijke verzoeken ingediend bij het IOC en volgens insidethegames lijken meerderen daarvan een goede kans te maken om goedgekeurd te worden. Zo heeft de gemengde estafette in het triatlon een grote kans van slagen, net als eenzelfde onderdeel op de moderne vijfkamp.

In het zwemmen, wat al bol staat van de onderdelen, heeft de internationale zwembond FINA zelfs het lef gehad om naast de gemengde estafettes ook aanvragen in te dienen om nóg meer onderdelen - waaronder de 50 meters - toe te voegen. De tafeltennisbond doet een poging om het gemengd dubbelspel op de Spelen te krijgen, iets wat in het tennis al het geval is.

Daarnaast wil men bij het boogschieten, judo en taekwondo ook gemengde landenwedstrijden invoeren. De Jeugd Olympische Spelen van 2014 zag al iets vergelijkbaars: zo werden in het boogschieten duo's gevormd van één jongeman en één jongedame, afhankelijk van hun positie in het individuele toernooi - de slechtste jongen werd bij het beste meisje gezet, enzovoorts. Ook in het judo werd een teamwedstrijd gehouden, gemengd wat geslacht én nationaliteit betreft.

Buiten de toevoeging van veel gemengde onderdelen halen veel sportbonden succesvolle onderdelen bij de mannen van het programma, om plaats te maken voor vaak veel minder competitieve onderdelen bij de vrouwen. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat er een gelijk aantal onderdelen voor mannen en vrouwen is. Zo wordt in het slalomkanoën de competitieve C2 bij de mannen geschrapt, terwijl ook meerdere kayak- en roeiklassen komen te vervallen.