'3x3 basketbal en BMX park op Olympische Spelen'

Het heeft er alle schijn van dat het programma voor de Olympische Spelen van 2020 vrijdag echt vorm gaat krijgen. Volgens het doorgaans goed geïnformeerde insidethegames zal tijdens de vergadering van het uitvoerend comité van het Internationaal Olympisch Comité vrijdag besloten worden over de al dan niet toe te voegen onderdelen.

Een van de grootste kandidaten voor toevoeging aan het olympisch programma is het 3x3 basketbal. Dat is, zoals de naam al doet vermoeden, een vorm van basketbal waarbij teams van drie tegen elkaar spelen. Er wordt gespeeld op een half veld, met één basket. De wedstrijden zijn korter: in principe tien minuten, maar als een team de 21 punten haalt is het ook klaar. Toevoeging zou geen slecht nieuws zijn voor Nederland, want vooral bij de dames horen 'we' bij de mondiale subtop en zeker de Europese top.

Volgens insidethegames heeft ook wielerbond UCI graag wat het wilde hebben: dat freestyle BMX op de Spelen zou staan in Tokyo was al bekend, maar naar alle waarschijnlijkheid gaat het daarbij om het onderdeel park, voor mannen en vrouwen. Op dat onderdeel wordt, uiteraard met een BMX, gefietst door een skateboardpark, waar de nodige trucs uitgehaald moeten worden. Juryleden beoordelen die dan en geven punten, aan de hand waarvan de winnaars bepaald worden. 

De 'overwinning' van de UCI lijkt compleet, want vermoedelijk wordt ook de koppelkoers weer toegevoegd aan het olympisch programma. Voor mannen werd dat onderdeel in 2000, 2004 en 2008 al gehouden, voor vrouwen is het nieuw. Dat zal niet bij iedereen tot enthousiasme leiden, vooral na het WK van eerder dit jaar, waar de vrouwenkoppelkoers debuteerde. Slechts drie teams konden serieus meedoen om de medailles, terwijl veel teams zelfs al snel compleet kansloos waren.