Jarige Ostapenko geeft zichzelf Roland Garros-finale cadeau

Tennisster Jelena Ostapenko heeft zichzelf donderdag een uitstekend verjaardagscadeau gegeven. De Letse vierde haar 20e verjaardag door zich op Roland Garros naar de finale te slaan, haar eerste eindstrijd ooit op een Grand Slam-toernooi.

Ostapenko stond in de halve finale tegenover Timea Bacsinszky. De Zwitserse is exact acht jaar ouder, want ook zij vierde donderdag haar verjaardag door een poging te doen voor het eerst een Grand Slam-finale te halen.

Het werd een vrij lange wedstrijd en vooral de eerste set was spannend. Er vielen de nodige breaks en tussen de beide dames leek weinig verschil te zitten, waardoor een tiebreak gespeeld moest worden. Daarin was de jonge Ostapenko net iets beter en dus pakte zij de voorsprong.

In set twee sloeg Bacsinzsky een stuk minder onnodige fouten en dat was in de resultaten te merken. Ze leverde haar service één keer in, brak Ostapenko drie keer en sleepte zo een beslissende set uit het vuur. 

In die beslissende set lukte het de Zwitserse echter niet meer om de jonge Letse zenuwachtig te maken. Ostapenko leverde haar service weliswaar twee keer in, Bacsinszky deed dat maar liefst vier keer. Dat was de doodsteek voor de mondiale nummer 31 en Ostapenko kan zich voor het eerst opmaken voor een Grand Slam-finale. 

Ostapenko zal door haar finaleplaats van de 47e plek op de wereldranglijst stijgen naar plek achttien, wat met een eindzege zelfs de twaalfde plek kan worden.