'Betrapte atleten gestopt om onplezierige procedures te voorkomen'

Uit Wit-Rusland komt deze week een opvallend dopingverhaal onze kant op. Volgens de krant Pressball zijn twee vrouwelijke atletes, die deelgenomen hebben aan de Olympische Spelen, betrapt op het gebruik van doping.

Nou is dat op zich niet opvallend, zeker in landen als Rusland, Wit-Rusland of Oekraïne worden nogal eens sporters betrapt, maar wat er daarna gebeurde wel. De twee lieten een kleine maand geleden weten dat ze stopten met atletiek, volgens hun eigen woorden om privéredenen. Volgens Pressball zijn ze echter betrapt op doping.

De Wit-Russische atletiekfederatie BFLA zou er bij het duo op aangedrongen hebben om toch maar snel het afscheid aan te kondigen, om de atletiekbond niet in diskrediet te brengen. Daarnaast werd het volgens de krant gedaan 'om de atleten te beschermen tegen onplezierige procedures en diskwalificaties'. 

De twee zouden op deze manier een straf ontlopen en ook geen resultaten kwijtraken, iets wat door de internationale sportautoriteiten doorgaans wel geregeld wordt. Binnen de Wit-Russische bond zou dit echter de normale gang van zaken zijn: als je betrapt wordt stop je ermee en in ruil daarvoor wordt het onderzoek stopgezet. 

De Wit-Russische atletiekfederatie reageerde kort: "Dit is niet gebaseerd op de realiteit", klonk het. De namen van de atletes zijn nog niet bekend, maar van één van hen zou het al de derde positieve test zijn. Wereldatletiekbond IAAF heeft nog niet op de situatie gereageerd, maar men zou kunnen verwachten dat een onderzoek naar de doofpot-achtige gang van zaken in Wit-Rusland op handen is.