Tesla: nieuwe fabriek nodig voor nieuwe auto

Tesla moet een nieuwe fabriek bouwen voor de Model Y, die in 2019 op de markt moet komen. De huidige fabriek in Fremont (Californië) "barst uit zijn voegen", aldus topman Elon Musk.

De Model Y moet een elektrische SUV worden, vergelijkbaar met de Model X. Het is het laatste hoofdstuk van het eerste deel van Tesla: de S, de 3, de X en de Y, samen S3XY (sexy).

In de huidige fabriek in Fremont bouwt Tesla de Model S en de Model X. Bovendien zijn de voorbereidingen voor de productie van de volgende auto, de Model 3, in volle gang. Tesla kocht het complex in 2010 voor een zacht prijsje van Toyota, als onderdeel van een samenwerking. Tesla zal de nieuwe fabriek zelf moeten opzetten en betalen, net als de geplande gigafabrieken voor batterijen. Dat betekent dat het bedrijf voor flinke investeringen staat.

Tesla wil volgende maand beginnen met de productie van de Model 3, die voor een breder publiek is bedoeld dan zijn voorgangers. Dit najaar presenteert het bedrijf zijn eerste elektrische vrachtwagen, de Tesla Semi.

Tesla: nieuwe fabriek nodig voor nieuwe auto
Tesla: nieuwe fabriek nodig voor nieuwe auto (Foto: BuzzT)