Sylvana Simons moet naam partij veranderen

De naam van de politieke partij Artikel 1 van Sylvana Simons moet binnen een week worden veranderd. Dat heeft de rechtbank Amsterdam dinsdag bepaald. Doet ze dat niet, dan volgt een dwangsom van 1000 euro per dag.

De naam lijkt te veel op die van Art. 1, het onderzoeksinstituut van Stichting Expertisecentrum Discriminatie (SED) dat in december al aan de bel trok. Volgens de rechter zorgen de op elkaar lijkende namen voor verwarring over de onafhankelijke positie van het kenniscentrum Art. 1.

Het levert Simons wel een probleem op, want ze heeft helemaal geen geld om de naam te veranderen. Haar partij draait voornamelijk op een vrijwilligersorganisatie die het van giften en donaties moet hebben, maar er is vrijwel geen geld in kas.

Simons deed met haar partij Artikel 1 mee aan de verkiezingen maar haalde geen zetel in de Tweede Kamer. De partij heeft aangekondigd mee te willen gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam in 2018. Net als 'het andere art.1' strijdt de partij van Simons tegen discriminatie.

Sylvana Simons moet naam partij veranderen
Sylvana Simons moet naam partij veranderen (Foto: ANP)