Blok: doe aangifte bij bendes op scholen

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) roept scholen op om altijd aangifte te doen als er signalen zijn dat daar georganiseerde criminele bendes actief zijn. Blok reageert daarmee dinsdag op vragen van D66 over berichtgeving in de Volkskrant dat bendes jongeren ronselen voor bijvoorbeeld de prostitutie of als drugskoerier proberen in te zetten.

Volgens Blok is uit onderzoek niet gebleken dat de situatie onveiliger is geworden op de scholen. Hij roept wel op om aangifte te doen bij de wijkagent als er verdachte dingen worden geconstateerd.

In de Volkskrant komt burgemeester Luc Winants van Brunssum aan het woord. In zijn gemeente heeft de politie volgens de krant een groep van 75 jongeren in beeld gebracht, waarbij er lijnen zouden bestaan naar motorclub Satudarah.

"We treffen jonge jongens met grote stapels bankbiljetten in hun zakken. We zijn bijna kinderlijk naïef. We hebben vaak geen idee van wat er echt speelt", aldus Winants. Volgens hem treden scholen niet altijd voldoende op, omdat ze geen reputatieschade willen.

Blok: doe aangifte bij bendes op scholen
Blok: doe aangifte bij bendes op scholen (Foto: ANP)