Kijktip: Een weloverwogen wens

Roy Nelissen is pas 32 jaar oud en lijdt aan een vergevorderde vorm van dementie. Zijn ouders staan nu voor een dilemma, Roy is doodziek en niet meer zelf in staat om aan te geven of hij nog verder wil leven. Moeten zij hierover beslissen?

De vorm van jeugddementie die Roy heeft komt meestal tot uiting bij mensen tussen de 40 en 65. Intussen woont hij in een verzorgingstehuis waar hij 24 uur per dag verzorging krijgt. "Roy heeft samen met mij eens op papier gezet, onder welke omstandigheden hij niet meer wil leven. Dat was een moeilijk en confronterend moment, maar ik vond het belangrijk om het daarover te hebben", vertelt zijn moeder, Majorie Nelissen. Roy wilde niet verder meer als hij niet zelfstandig meer kan eten of als zijn hersens zouden stoppen met werken. “Sommige dingen zijn nu al aan de hand”, zegt Majorie, “dat is confronterend.”

Of zijn ouders mogen beslissen over zijn leven blijft vaag. De machteloosheid hierover maakt zijn ouders soms wanhopig. "Wij zijn zijn ouders, maar mogen over veel zaken niet beslissen. Hij moet heel veel, maar hoe ziet zijn toekomst eruit? Hij is met liefde geboren en we willen hem met liefde laten gaan. Maar dan moeten we wel de zeggenschap over zijn levenseinde krijgen."

Vanavond gaat Brandpunt over Roy en zijn ouders. De uitzending genaamd "Een weloverwogen wens" begint om 20:25 op NPO2.