Smeets nog steeds niet te spreken over Bieber

Vooraf was hij al niet enthousiast over de komst van Justin Bieber naar Landgraaf, en het optreden van de Canadese superster op Pinkpop heeft festivalbaas Jan Smeets niet van mening doen veranderen. "Het was niks. Meer een optreden in de categorie songfestival", stelt Smeets maandagavond.

Wat mister Pinkpop betreft zou de act van Bieber niet misstaan op het Europese liedjesfestijn. "Hij kan zo meedoen. Hij heeft de dansers al en de meest gekke choreografieën. En hij staat net als Michael Jackson de hele tijd in zijn kruis te graaien."

Bieber was zaterdagavond een van de hoofdacts tijdens de eerste dag van het driedaagse festival. De 31.000 dagkaarten vlogen over de toonbank toen bekend werd dat hij naar Landgraaf zou komen. Dat resulteerde in een wat atypisch, opvallend jong publiek op de eerste dag van Pinkpop. "Ik heb van het begin af aan mijn twijfels gehad. Maar als je dan 30.000 jonge meisjes voor het podium ziet janken, dan moet je wel toegeven dat je te maken hebt met een fenomeen."

Overdreven eisen
"Het programma van Pinkpop wordt afgestemd op wat nu relevant is. Sommige acts wil ik niet hebben, maar er zijn soms artiesten die je niet kunt negeren."
Over overdreven eisen die de popster zou hebben gesteld, wil de festivalbaas niet te veel uitweiden. "Er werd gezegd dat hij acht soorten kauwgom had geëist. Wat is er nou gek aan acht soorten kauwgom? Ik ben alle smaakjes nu aan het proberen, want hij heeft een hoop achtergelaten."

Meer te spreken was Smeets deze 48e editie van Pinkpop over bijvoorbeeld het optreden van Guus Meeuwis maandagmiddag. Ook daar was vooraf nogal wat kritiek op, maar Smeets spreekt van een "onwaarschijnlijk succes''. Het publiek ging vanaf de eerste noten mee in het enthousiasme van de Nederlandse zanger en bleef een uur lang vol overtuiging meezingen en -klappen. Ook van Martin Garrix, de andere headliner van zaterdag, was hij onder de indruk. "Wat een leuk manneke. Je zou wensen dat ze allemaal zo waren."

Smeets nog steeds niet te spreken over Bieber
Smeets nog steeds niet te spreken over Bieber (Foto: BuzzE)