Dovizioso wint zinderende Grand Prix van Italië

Andrea Dovizioso heeft de Grand Prix van Italië in de MotoGP gewonnen. De Italiaanse Ducati-rijder was op het circuit van Mugello de beste in een schitterende race.

Bij de start ontploften de tribunes al bijna, want Valentino Rossi nam na een geweldige start de leiding, voor teamgenoot Maverick Viñales. Jorge Lorenzo had echter veruit de beste start, want de Spanjaard knalde op zijn Ducati van de zevende naar de derde plaats, voor teamgenoot Dovizioso en de Honda's van Marc Marquez en Dani Pedrosa. Michele Pirro had een zeer slechte start: op zijn Ducati zakte hij van plek vier terug naar de twaalfde stek.

Het begin van de race had veel weg van een Moto3-race, want ronde na ronde werd in één grote groep hard gevochten. De Ducati's maakten optimaal gebruik van een enorme topsnelheid en na een handvol ronden zaten Lorenzo, Dovizioso en de als negende vertrokken Danilo Petrucci in de top-5, samen met Rossi en Viñales. 

Halverwege de race was de kopgroep duidelijk gevormd. Viñales gaf het tempo aan en werd gevolgd door Dovizioso, Rossi en Petrucci. Daarachter reed Alvaro Bautista op de relatief oude Ducati een briljante race, waar hij Marquez inhaalde in de strijd om plek vijf. Zarco kon die twee niet volgen, maar had op plek zeven wel een gaatje richting de door Lorenzo en Andrea Iannone geleidde groep waar om plek acht gestreden werd.

Met negen ronden te rijden opende Petrucci de aanval en zette hij hem brutaal binnendoor bij Rossi, waarna Viñales er al snel ook aan moest geloven. De Ducati's reden zo met zes ronden te gaan op de eerste twee plekken, terwijl Rossi het achterin de groep bijzonder moeilijk begon te krijgen. Dat leek ook voor Viñales het geval te zijn, maar een paar ronden later kwamen de Yamaha's toch weer op gang en kon de Spanjaard zelfs Petrucci weer inhalen. 

Twee ronden voor het einde had Viñales het gas volledig opengedraaid en het gat naar leider Dovizioso werd alsmaar kleiner. Toch lukte het niet meer om dat gat te dichten, tot grote vreugde van de vele duizenden Italianen op de tribune. Dovizioso stuurde zijn, uiteraard Italiaanse, Ducati naar zijn derde MotoGP-zege ooit, voor Viñales en Petrucci - die daarmee voor het eerst het podium haalde in een droge race. Rossi kwam als vierde over de finish, voor Bautista en Marquez, terwijl Pedrosa in de slotronde nog onderuit schoof en Cal Crutchlow mee naar het asfalt nam.

Dovizioso wint zinderende MotoGP-race op Mugello (Foto: Pro Shots/Insidefoto)
Dovizioso wint zinderende MotoGP-race op Mugello (Foto: Pro Shots/Insidefoto)