PvdA: vluchtelingenverdrag hoeft niet anders

De PvdA vindt niet dat het VN-vluchtelingenverdrag hoeft te worden aangepast. Dat zegt Tweede Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA in reactie op een pleidooi van partijgenoot en burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. In een interview met het AD zei Aboutaleb dat solidariteit iets anders is dan "nog meer ongecontroleerde migratie".

Kuiken is het deels eens. "De PvdA staat voor solidariteit. Binnen Nederland en internationaal. Dat kan alleen als er ook duidelijke grenzen gesteld worden, daarover zijn we het roerend eens", aldus het Kamerlid.

"De komende jaren moet er meer geld naar ontwikkelingssamenwerking en moet er verstandig Europees en Nederlands vluchtelingenbeleid gevoerd worden. Wij denken dat dat kan zonder het verdrag aan te passen", zegt Kuiken.

Volgens Aboutaleb is het draagvlak in Europa te beperkt voor heel grote stromen migranten. "Het humane basisrecht te vluchten als je leven wordt bedreigd, moet altijd overeind staan. Maar het vluchtelingenverdrag is ooit gemaakt voor die ene politiek vluchteling uit Moskou die naar Zweden wil vluchten. Nu laten we dat verdrag fungeren als een doorgeefluik voor miljoenen mensen. Daar is het niet voor bedoeld."

Canada
Volgens Aboutaleb zou de PvdA het debat over het onderwerp kunnen aanzwengelen. Hij verwijst naar Canada, dat "bijvoorbeeld op ambassades in het buitenland bekendmaakt dat er technici nodig zijn en dan kunnen mensen solliciteren. Zo schep je perspectief. Als het dan dit jaar niet lukt, solliciteer je volgend jaar weer. Dat is beter dan in een gammel bootje stappen. "

Over het nieuw te vormen kabinet - de formatie is al weken aan de gang - zegt Aboutaleb: "De PvdA is niet opgericht om de oppositie in te gaan, maar om verschil te maken. Maar de kiezer heeft gezegd: centrumrechts moet het doen. Nederland heeft dus recht op een centrumrechts kabinet."

PvdA: vluchtelingenverdrag hoeft niet anders
PvdA: vluchtelingenverdrag hoeft niet anders (Foto: ANP)