Oranje boekt kleine zege op Marokko

Het Nederlands elftal heeft, ondanks dat het de wedstrijd met tien man eindigde, Marokko verslagen. Quincy Promes had in Agadir een hoofdrol (1-2).

Het was af en toe een bikkelhard duel en dat kwam met name door het spel van de Marokkanen, waar Younes Belhanda er twee keer met beide benen gestrekt inkwam: eerst bij Matthijs de Ligt, die wonder boven wonder verder kon, later ook bij diens collega Wesley Hoedt.

Promes

Natuurlijk was Marokko - Nederland een duel van bekende gezichten. Het gehele middenveld van Feyenoord stond erin: Tonny Vilhena en Jens Toornstra bij Oranje, tegenover Karim El Ahmadi bij Marokko. Ook de in Amsterdam geboren Mbark Boussoufa en Nordin Amrabat (Watford, ex-PSV) stonden bij de Marokkanen in de basis. Amrabat kreeg de openingstreffer op zijn geweten, doordat hij weggleed en Memphis Depay daardoor de actie kon maken en Promes kon bedienen: 0-1.

Promes had een kleine tien minuten eerder al een grote kans gehad op zijn derde doelpunt voor het Nederlands elftal toen hij de bal vanaf rechts van Vincent Janssen op een presenteerblaadje kreeg. De ex-speler van FC Twente raakte 'm echter totaal verkeerd. Marokko kon zelf nauwelijks gevaarlijk worden. Voormalig PSV'er Manuel da Costa kopte een keer hard over en vlak voor rust was Nabil Dirar gevaarlijk. Janssen had bij twee schietpogingen keeper Munir zien redden en had voor Promes een grote mogelijkheid gecreëerd, maar die stond buitenspel.

Rode kaart

Kort na rust kreeg Marokko twee goede kansen op de gelijkmaker. Sofiane Boufal dwong Jeroen Zoet tot een knappe redding en Da Costa kopte wederom over uit een corner. De kans met het hoofd van invaller Walid Azarou zorgde voor minder angst bij Oranje. Fayçal Fajr schoot na dik een uur slap in de handen van de doelman. Even later gooide Janssen met zijn vijfde doelpunt voor Oranje het duel in het slot. Promes was nu niet afmaker maar aangever met een slim balletje op de spits die veel tijd en ruimte kreeg, met de borst aannaam en raak tikte (0-2).

Amper een minuut na de 0-2 bestrafte de arbiter een overtreding van Matthijs de Ligt met rood. De jonge Ajacied bracht de net doorgebroken Azarou uit balans en ontnam hem zo een scoringskans. Het werd toch nog een wedstrijd, zeker toen Boussoufa uit de vrije trap de aansluitingstreffer maakte. Fred Grim ging wisselen: Nick Viergever, Wesley Sneijder en Bas Dost erin. Memphis, Toornstra en Janssen eruit. Marten de Roon was al gekomen voor Steven Berghuis. Sneijder legde de bal in de slotfase heerlijk neer bij Promes, die met zijn scheenbeen centimeters naast schoot. Oranje trok de zege over de streep en hoewel die de mannen van - nu nog - Grim geen centimeter dichter bij het WK brengt, komt hij goed van pas.

Quincy Promes belangrijk voor Oranje tegen Marokko (Foto: Pro Shots/Stanley Gontha)
Quincy Promes belangrijk voor Oranje tegen Marokko (Foto: Pro Shots/Stanley Gontha)