Ruim 630 miljoen fraude met EU-geld in 2016

Het Europese agentschap voor fraudebestrijding (OLAF) heeft afgelopen jaar 346 gevallen aangetoond waarin EU-geld niet volgens de regels is uitgegeven. Het gaat om een totaalbedrag van 631 miljoen euro. De dienst heeft geadviseerd dat geld terug te eisen en de fraudeurs voor de rechter te brengen.

Het terug te eisen bedrag is lager dan in 2015. Toen werd volgens OLAF met 888 miljoen euro aan Europese subsidies gefraudeerd. Een jaar eerder was dat 901 miljoen euro.

Het ging in 2016 onder meer om fraude met grote transportprojecten. Ook maakten criminelen misbruik van publieke aanbestedingen. Daarnaast ontdekte het agentschap onregelmatigheden met onderzoeksgeld en werkloosheidsprogramma's. Misdaadnetwerken slagen er met complexe constructies nog altijd in douaneheffingen en BTW te omzeilen, aldus OLAF. Zo werd in het Verenigd Koninkrijk een enorme fraude met Chinees textiel blootgelegd.

Forse groei
OLAF signaleert verder een forse groei van het aantal fraude- en corruptiemeldingen over het Europees Parlement. Veel onderzoeken lopen nog, maar in oktober werd duidelijk dat Marine Le Pen, presidentskandidaat van de Franse partij Front National, twee medewerkers ten onrechte op de loonlijst van het parlement heeft gezet. De partij moet 339.000 euro terugbetalen.

Verder zouden parlementariërs sjoemelen met declaraties. Ook zou EU-geld voor nationale partijactiviteiten worden gebruikt, en dat is verboden. Volgens OLAF-directeur Giovanni Kessler is mogelijk sprake van een structureel probleem en zou het geen kwaad kunnen de regels aan te scherpen.

De EU gaf vorig jaar ruim 136 miljard euro uit. De dienst opende vorig jaar 219 nieuwe onderzoeken.

Ruim 630 miljoen fraude met EU-geld in 2016
Ruim 630 miljoen fraude met EU-geld in 2016 (Foto: ANP)