Gras is groen; hockeydames Den Bosch zijn opnieuw kampioen

Met de achttiende landstitel sinds het seizoen 1997/1998 en de vierde op rij heeft Den Bosch als vanouds zijn suprematie in het vaderlandse dameshockey onderstreept. We zetten de imposante cijfers van de Bossche dames op een rij.

Sinds de jaargang 1997/1998 hield alleen Amsterdam Den Bosch van de landstitel af. Dat gebeurde in 2009 en 2013. Tussen 1997 en 2008 kroonde de Brabantse ploeg zich liefst elf keer op rij tot landskampioen. Den Bosch heeft sinds de oprichting van de Hoofdklasse (1981/1982) net zoveel landstitels veroverd als alle andere clubs bij elkaar. Amsterdam (acht), HGC (acht) en Kampong (twee) komen samen tot achttien kampioenschappen.

Den Bosch bleef zaterdagmiddag tegen Amsterdam voor de veertigste keer op rij ongeslagen in een vaderlands competitieduel. Sinds de thuisnederlaag tegen Amsterdam (0-2) van 15 november 2015 wonnen de Brabantse dames 36 wedstrijden in de reguliere competitie én play-offs en speelden er vier gelijk. Inclusief de strijd om de EHCCC bedraagt de reeks wedstrijden zonder verlies zelfs al 42 duels (W37, G5).

Amsterdam begon goed, maar Den Bosch nam al snel de regie over. Amsterdam-goalie Anne Veenendaal bracht redding bij een tip-in van Sian Keil, een inzet van Van der Hoek en een corner van Paumen, maar moest vissen bij een tip-in van Imme van der Hoek. Na de rust maakte Marlies Verbruggen er na een fraaie solo 2-0 van. Amsterdam kwam op 2-1 uit zijn vierde strafcorner (tip-in Charlotte Vega), waarna Julia Müller in de laatste minuut nog een enorme kans miste om de stand gelijk te trekken.

Den Bosch boekte tegen Amsterdam zijn twaalfde opeenvolgende zege in de play-offs. De laatste keer dat de ploeg een playoff-duel verloor was op bezoek bij SCHC in het seizoen 2013/2014 (3-1). In de laatste negen playoff-wedstrijden incasseerde Den Bosch slechts twee doelpunten: tegen Laren in het seizoen 2015/2016, 3-1 zege) en in het duel van vandaag (2-1).

Als we de gehele historie van het dameshockey bekijken (sinds 1913), dan is Den Bosch met achttien landstitels het nationale record van Amsterdam tot op één titel genaderd. De club uit de hoofdstad kroonde zich in de periode vóór de oprichting van de Hoofdklasse elf keer tot kampioen en voegde daar sinds de jaargang 1981/1982 nog acht landstitels aan toe. In totaal wonnen vijftiende verschillende clubs in 89 seizoenen minimaal één keer het landskampioenschap.