Sykes wint World Superbikes Donington, concurrenten crashen

Tom Sykes heeft de eerste Superbikerace van dit weekend gewonnen. Op het Britse circuit van Donington Park kwam Michael van der Mark als vijfde onder de geblokte vlag door. Ook werd de onlangs overleden Nicky Hayden geëerd.

Een uur voor aanvang van de Superbikerace verzamelden fans, crewleden en teams zich op de grid van Donington Park om The Kentucky Kid te herdenken met onder andere een minuut stilte. De 35-jarige Hayden bezweek 22 mei in een ziekenhuis in het Italiaanse Cesena aan verwondingen die hij opliep na een fietsongeval. Aanstaande maandag zal zijn begrafenis via zijn Facebookpagina live te volgen zijn.

Om 16.00 uur (Nederlandse tijd) gingen de groene lichten aan en de hele front row kwam goed weg. Ducati-rijder Chaz Davies pakte gelijk de leiding en reed naar de koppositie. Regerend wereldkampioen Jonathan Rea kende vanaf de tweede positie een redelijke start maar kwam de bocht door als derde, net achter polesitter Tom Sykes. 

De tweelingbroer van GP-coureur Sam Lowes, Alex, ging in de eerste bocht gedwongen wijd waardoor hij zijn vierde plek verloor en de eerste sector doorkwam als 22e. Vanaf de derde rij op de grid vocht wildcardrijder Leon Haslam zich snel naar een vierde plaats, net voor Marco Melandri en Argentijn Leandro Mercado. Nederlander Michael van der Mark zagen we bij de eerste tijdmeting op een achtste positie.  

Na twee rondes werd Sykes al ingehaald door teamgenoot Rea en ging toen ook nog wijd waardoor hij zijn tweede plek verloor aan de 33-jarige Haslam. Lang duurde dit overigens niet, en de Brit claimde snel weer zijn runner-up positie. Davies reed ondertussen nog steeds op kop en probeerde een gaatje te slaan richting Rea, wat hem niet echt leek te lukken. Yamaha-rijder Lowes vocht zich zo snel als hij kon terug naar voren en had in twee rondes al vier plekken ingehaald. En ook teamgenoot Magic Michael werkte zich langzaam maar zeker in de tijdlijsten naar boven. Van der Mark zou uiteindelijk als vijfde over de streep komen. 

Zeven rondes in de race ontstond er een drama: Davies verloor de achterkant in bocht 12 en crashte uit de leiding. De Brit wist zijn Ducati wel weer aan de praat te krijgen, maar de nummer-één-positie was hij kwijt aan Rea, die gelijk een snelste ronde eruit knalde. Op 1,7 seconden van de huidig wereldkampioen reed Sykes, op de hielen gevolgd door Haslam. 

Halverwege de wedstrijd streden Melandri en Mercado om de vierde positie; een strijd waarbij de Italiaan na wat getouwtrek uiteindelijk als overwinnaar uit de bus kwam. Sykes kwam ondertussen steeds meer naar voren en met nog twaalf rondes te gaan, zat de 31-jarige al in het achterwiel van raceleider Rea. Twee rondes daarna barstte het gevecht los en Sykes raasde de Noord-Ier op het rechte stuk voorbij, om in de eerstvolgende bocht direct weer ingehaald te worden. Voormalig leider van de wedstrijd Davies reed zich ondertussen alweer bijna de top-10 binnen en ook Lowes ging als een warm mes door boter over de baan: met nog zeven laps te gaan reed hij op de zevende positie.
 
Enkele rondes na hun eerdere strijd probeerde Sykes het opnieuw en ditmaal met succes: de Brit hield na zijn inhaalactie de deur dicht waardoor Rea niet meteen kon counteren, en bouwde snel een voorsprong van ruim een seconde op. 
Vervolgens ontvouwde zich een tweede drama: huidig leider in het kampioenschap Rea crashte door een highsider waardoor zijn race meteen voorbij was. Overigens staat hij nog steeds met 50 punten voorsprong bovenaan in het klassement. Sykes maakte geen fouten meer en kwam als winnaar over de streep met Haslam op ruim 16 seconden achter zich. Lowes zal ook niet ontevreden zijn met zijn hardbevochten derde positie, net voor Melandri en Van der Mark. Davies vinden we terug op een achtste positie. Tijdens de ceremonie op het podium droegen de coureurs shirts met het racenummer van Hayden, nummer 69.
 

Morgenmiddag vindt de tweede race plaats.