Bijensterfte VS 1 op 3

Al bijna twintig jaar is bijensterfte een wereldwijd probleem. In het jaar april 2016-april 2017 kwam in de VS een derde van de volken te overlijden, schrijft USA Today.

Hoewel het beter gat dan vorig jaar (40% sterfte) en veel beter dan in 2012-'13 (50%) is het alsnog een bizar hoog aantal, ook vergeleken met bijvoorbeeld Nederland. In het jaar 2016-2017 ging het in Nederland met één op zeven dode bijenvolken redelijk oké vergeleken met enkele jaren terug, toen soms één op vier tot één op vijf volken stierf.

Professor aan de Universiteit van Maryland Dennis van Engelsdorp stelt: "Ik zou het geen goed nieuws noemen. Meer dan 30% verliezen in een jaar is heel hoog. Een boerenbedrijf zou failliet gaan met zulke consistent hoge verliezen."

'Opeens zijn ze dood. Ik stop ermee.'
Er zijn heel veel oorzaken aan te wijzen voor bijensterfte, van pesticiden tot voedselgebrek en van temperaturen tot de dodelijke varroamijt. Een Amerikaanse imker reageert: "Op 1 maart waren mijn bijen nog springlevend. Drie weken later waren ze allemaal dood. Genoeg honing, milde temperaturen, geen mijt. Geen oorzaak aan te wijzen. De korf was volledig leeg, op een klein hoopje dode bijen in een hoekje na. Heel vreemd."

Een ander stelt: "Zonder duidelijke reden al mijn volken in één week verloren. Ik stop ermee tot er een werkbare oplossing is."

Kolonieën kwijtraken betekent niet altijd dat alle bijen dood zijn. Soms kan er wat van een stervende kolonie getransplanteerd worden naar een ander, gezond, volkje. De wintersterfte nam dit jaar iets af in de VS, van 26% naar 22%.

Ook op FOK! aandacht voor bijen
De volledig door FOK!'ers bij elkaar gedoneerde FOK!bijenactie helpt wegens vandalisme, bijensterfte en bijendiefstal al drieënhalf jaar succesvol allerlei imkers met hun problemen, van Zeist tot Brabant, van Gelderland tot Vlaanderen en van Hilversum tot Groningen. Doneren is zeer effectief: er is 0,0 overhead en 100% komt bij getroffen imkers terecht.

Bijna een miljoen gedoneerde bijen en tig koninginnen en bijenkasten verder helpt men nu weer een andere imker: dit keer met het vervangen van zijn gestolen bijtjes en het fiksen van een GPS-systeem in z'n kasten. Geld, tijd, tips en/of expertise zeer gewenst; meer info hier en onderaan ons interview met de desbetreffende imker