Ook Apple werkt aan speciale ai-chip

Apple werkt aan een gespecialiseerde chip voor kunstmatige intelligentie-toepassingen. Dat bericht Bloomberg vrijdag op basis van een bron die weet heeft van de plannen van de techreus. De chip, die intern bekendstaat als Apple Neural Engine, moet de ai-taken zoals gezichtsherkenning en spraakherkenning efficiënter uitvoeren.

Het is de bedoeling dat de nieuwe chip in veel Apple producten wordt toegepast. Zaken als augmented reality en zelfrijdende auto's, twee gebieden waar Apple interesse in heeft, leunen zwaar op ai. Of de chips, die al in iPhone-prototypes getest zijn, nog dit jaar gereed zijn is niet duidelijk.

Apple zou niet het eerste bedrijf zijn met een eigen ai-chip. Qualcomms laatste Snapdragon chip, waar veel Android-telefoons op draaien, heeft een aparte module voor ai-taken. Google kondigde in 2016 al een ai-chip aan voor in zijn eigen datacentra. Tijdens de I/O-conferentie eerder deze maand werd een opvolger van deze Tensor Processing Unit aangekondigd die nu ook beschikbaar is voor klanten van Googles clouddiensten. Chipmaker Nvidia heeft een vergelijkbare chip voor cloudklanten.

Ook Apple werkt aan speciale ai-chip
Ook Apple werkt aan speciale ai-chip (Foto: BuzzT)