Maanrotsverzameltasje Neil Armstrong kan 4 miljoen dollar opleveren

Het grote veilinghuis Sotheby's heeft in juli een bijzonder voorwerp in de aanbieding. Een heus maanrotsverzameltasje zal geveild worden en de hoop is dat men er enkele miljoenen dollars voor kan vangen.

Het gaat niet om zomaar een maanrotsverzameltasje, maar om het enige echte maanrotsverzameltasje waar astronaut Neil Armstrong, zoals de naam misschien doet vermoeden, maanrotsen mee verzamelde. In de Mare Tranquillitatis, de 'zee der rust' op de maan, schepte Armstrong in 1969 wat kleine rotsen en dergelijken in het tasje, om dat mee terug naar de aarde te nemen.

Eenmaal veilig terug op aarde gaf Armstrong het tasje aan een laboratorium in Houston, waar men de rotsen eruit haalde en vervolgens elk spoor van het maanrotsverzameltasje verloor. Uiteindelijk kwam het terecht op een online veiling van de US Marshals, maar het was volledig verkeerd gelabeld. Door de nodige administratieve rompslomp, wat niet helemaal goed verliep, dacht men dat het maanrotsverzameltasje van de Apollo 17 was, die drie jaar na Armstrong en co naar de maan ging.

Apollo 17 had weliswaar maanrotsverzameltasjes aan boord, maar die werden uiteindelijk niet gebruikt om maanrotsen in te verzamelen. Om een lang verhaal kort te maken: advocate Nancy Lee Carlson kocht een collectie 'ruimtespullen', inclusief het tasje, via de veiling voor een schamele 995 dollar. 

Na haar aankoop liet Carlson het tasje opsturen naar NASA om het te laten testen. Daar ontdekte men dat het om Armstrong's maanrotsverzameltasje ging en prompt weigerde de ruimtevaartorganisatie om het voorwerp terug te sturen naar mevrouw Carlson. Pas na een slepende rechtszaak wees een rechter het tasje toch toe aan Carlson, die hem nu bij Sotheby's gaat verkopen.

Daar is NASA dan weer niet blij mee. "Het maanrotsverzameltasje zou publiekelijk tentoongesteld moeten worden en niet ergens in een of andere privéverzameling moeten verdwijnen", aldus woordvoerder William Jeffs. "Het tasje staat voor de ontknoping van een generatie van nationaal werk, inclusief de astronauten die hun leven geriskeerd hebben om de belangrijkste prestatie van de mensheid voor elkaar te krijgen", aldus Jeffs.

Alle maanrotsverzameltasjeverzamelaars opgelet: op 20 juli gaat het onder de hamer, precies 48 jaar na de landing van Apollo 11. Een leuk detail is overigens dat er nog altijd maanstof in het tasje zit. Sotheby's hoopt minimaal twee miljoen en mogelijk tot vier miljoen dollar te vangen voor het maanrotsverzameltasje.